Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πυρ ομαδόν κατά του ανεύθυνου Φίλιπ Ρέσλερ...

Ανεύθυνος και αντιεπαγγελματίας. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς «στόλισαν» πολλοί αξιωματούχοι τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, αντικαγκελάριο αλλά και επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, Φίλιπ Ρέσλερ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τη χώρα μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι κ. Ρέσλερ είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη Κυριακή ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω χρήματα για την Ελλάδα, εφόσον δείξει αδυναμία να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα» και ακόμη ότι «δεν προκαλεί πλέον τρόμο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού συνέβαλαν στο να δεχτεί η Ισπανία και η Ιταλία ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στις αγορές, στο να αγγίξει το ευρώ χαμηλό διετίας σε σχέση με το δολάριο αλλά και στο να σημειώσουν μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Ο Γκουστάβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής, δήλωσε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt» ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ρέσλερ επιβεβαίωσε ότι «δυστυχώς δεν έχει ακόμη καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση» και τον αποκάλεσε «απίστευτα απερίσκεπτο».

Αλλά και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, της ομάδας δηλαδή που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έσπευσε να δηλώσει, για να περισώσει την κατάσταση, ότι η άποψη του κ. Ρέσλερ για τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεμονωμένη. «Από όλους τους άλλους πολιτικούς ακούω ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ακεραιότητα της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Βίζερ στον αυστριακό ραδιοσταθμό ORF.

Μαρία Παναγιώτου



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Στα παραπάνω να προσθέσουμε και την  μελέτη   της Bundesbank, της Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times της Γερμανίας το συμπέρασμα της Bundesbank είναι κανείς πως δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ και ότι η διατήρηση του ευρώ προυποθέτει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη όλες οι χώρες - μέλη της.
Επίσης να δούμε και την  γαλλική εφημερίδα Les Echos η οποία αναφέρει "Ποιος τρελός θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν η Γερμανία κάνει λόγο για Grexit;".
Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να αναρωτιώμαστε τι παιχνίδι παίζει ο "κύριος" Ρέσλερ και τι προσπαθεί να πετύχει...
Το να απαλάσεται λόγω βλακείας το θεωρώ μάλλον απίθανο οπότε οι γνώστες της κατάστασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καλό θα ήταν να ασχοληθούν λίγο με τον "κύριο" αυτό και τα κίνητρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: