Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση...


Γραφειοκρατία μήτηρ πάσης επενδυτικής άπνοιας, θα λέγαμε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση για την αργία. Και διαφθοράς, θα προσθέταμε. Το τέρας, παρότι τα τελευταία χρόνια το βομβαρδίζουμε, παραμένει ζωντανό. Και ξέρετε γιατί; Διότι το βομβαρδίζουμε στα λόγια. Τα έργα είναι μηδενικά ή περίπου.

Ας δούμε ένα παράδειγμα αποκαλυπτικότατο. Τα τελευταία χρόνια λέμε πολλά για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και τον προσανατολισμό της οικονομίας στις εξαγωγές. Το θεωρούμε μάλιστα αναγκαία και ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση και να γίνει ανταγωνιστική.

Τι κάναμε; Ουσιαστικά τίποτα. Οταν για το θέμα των εξαγωγών ο Ράιχενμπαχ μας είπε πως κατά μέσο όρο ένα ελληνικό προϊόν χρειάζεται 22 μέρες για να εξαχθεί, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12 μέρες, τι κάναμε; Τίποτα. Κι αυτό παρότι ο Ράιχενμπαχ πρόσθεσε πως είναι πολύ μεγάλος ο χρόνος και πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Αντί να μελετήσουμε το σύστημα της χώρας με τον λιγότερο χρόνο ή ακόμα και να το αντιγράψουμε, παραμένουμε αδρανείς. Και καλά οι γραφειοκράτες. Τα εμπόδια γι' αυτούς μεταφράζονται σε μίζες, σε... λάδι ή σε γρηγορόσημο. Οι πολιτικοί γιατί άραγε δεν τη σαρώνουν κυριολεκτικά εν μιά νυκτί;

Ας το κάνουν τώρα. Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση. Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, θα μειωθούν οι χαμένες ώρες, θα περιοριστούν η διαφθορά και η μίζα, ενώ θα μειωθεί και το κόστος, καθότι λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνει και μικρότερο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ  ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: