Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Απόλυτο «αλαλούμ» με τις χαμένες καταθέσεις...

Ο Βενιζέλος και ο Σαχινίδης έχουν μπερδέψει τα νούμερα αναφορικά με τις εκροές συναλλάγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

Στα 104,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ποσών που έφυγαν από την Ελλάδα και βγήκαν στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που αφορούν εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η ερώτηση ανέφερε ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα, «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Αγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS Credit Suisse καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Ελληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Πριν από λίγο καιρό ο τέως υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος έδινε άλλα στοιχεία για τις εκροές συναλλάγματος, αναφέροντας ότι στη διετία 2010-2011 έφυγαν από τις τράπεζες περίπου 76 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 16 δισ. κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία δείχνουν ένα αλαλούμ που παραδέχεται και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά που συγκεντρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δεν είναι πλήρη.

Στο μέγεθος των 104,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.).

Ο υπουργός εξηγεί ότι «η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση Διαδικτύου, έως την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς» και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Με λίγα λόγια δεν έχουν ιδέα τι έχει συμβεί με τις καταθέσεις και τα περί "αθρόων εξαγωγών καταθέσεων στο εξωτερικό" είναι προεκλογικές(;) κορώνες!
Ο εύκολος τρόπος να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίων των "πλουσίων" που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δημιουργούν πρόβλημα στην ρευστότητα των τραπεζών και της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος από αυτά βγήκαν από τις τράπεζες για την πληρωμή φόρων και χαρατσιών.
Στα υπόλοιπα συνυπολογίζουν τις πληρωμές για τις εισαγωγές προϊόντων και τις λοιπές συναλλαγές οι οποίες παγίως γίνονται.
Αν και δεν μας το έχουν πει ακόμα, φαντάζομαι ότι μέσα σε αυτά έχουν υπολογίσει και τα εμβάσματα που στέλνουν οι μετανάστες στις πατρίδες τους τα οποία αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό!
Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι, ως συνήθως, έγινε πολύ κακό για το τίποτα και όλα ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: