Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Επίθεση… φιλίας στα θύματα από τον θύτη, ενόψει εκλογών...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με την εκ μέρους των κομμάτων ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους, αλλά και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας, με τα βήματα όλων να οδηγούνται πάνω στην κινούμενη άμμο του εκλογικού σώματος.

Η χώρα παραμένει επί ξυρού ακμής, αλλά η υπόθεση Τσοχατζόπουλου εξακολουθεί να κρατά την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία, ενώ οι πληροφορίες από το εξωτερικό εξακολουθούν να φθάνουν αντικρουόμενες, καθώς άλλοι παράγοντες προβλέπουν και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, άλλοι έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και άλλοι, αντίθετα, όπως το ΔΝΤ, επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου χώρας από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος συνεχίζει την… επίθεση ανακούφισης των θυμάτων του.

Χθες, παρουσίασε, με την μορφή προγραμματικών δεσμεύσεων, σειρά μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Όπως έγινε γνωστό, οι προτάσεις αποτελούν προϊόν επεξεργασίας της ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτηθεί με συντονιστή τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και όπως είπε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν «συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες» δεσμεύσεις, «έτσι ώστε κανείς Έλληνας, καμία Ελληνίδα να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος υπό συνθήκες κρίσης».

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις – που εμφανίζει προεκλογικά και δεν φρόντισε να ετοιμάσει και να εφαρμόσει στο διάστημα που είχε την ευθύνη του υπουργείου των Οικονομικών – ο κ. Βενιζέλος είπε μάλιστα πως από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα, είναι εφικτό να διευρυνθεί αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Όπως είπε, είναι εφικτή η επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που δουλεύουν προσωπικά οι ίδιοι, δηλαδή που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ. Οι επαγγελματίες αυτοί, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, θα υπαχθούν στον υφιστάμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρα όχι στην πτωχευτική διαδικασία.

Η δεύτερη αλλαγή που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους υπερχρεωμένους, αφορά τον «ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό». Πρόκειται, όπως είπε, για έναν ειδικό λογαριασμό για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, ο οποίος δεν θα μπορεί να θιγεί, να κατασχεθεί, ή να παρεμποδιστεί η ανάληψη από αυτόν.

Μετά την ανάπτυξη – για την οποία επικοινώνησε με επιστολή και δια ζώσης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο – τώρα ο κ. Βενιζέλος θυμήθηκε και τους επαγγελματίες, που ο ίδιος φρόντισε να υπερφορολογήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: