Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Σε λίγο θα μείνει μόνο ο Βενιζέλος!...

Ενα ένα κατεβαίνουν από το τρένο που λέγεται ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του κόμματος, διαπιστώνοντας τον εκτροχιασμό του.

Χθες, σειρά είχε η βουλευτής Βοιωτίας Αρια Αγάτσα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, με φημολογίες να τη θέλουν να συζητά με την Κοινωνική Συμφωνία.

Παράλληλα, την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήλωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας.

Με την ιδέα φλερτάρουν πολλοί ακόμα (Μ. Παπαϊωάννου, Τ. Χυτήρης, Χρ. Χάιδος, Μ. Στρατάκης κ.ά.), ενώ ήδη «ψήνεται» κύμα φυγής περίπου 15 μελών του Εθνικού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες, προτού προλάβουν να «εγκρίνουν» τα ψηφοδέλτια του κόμματος, εφόσον έχουν έως τότε συγκροτηθεί, πράγμα που θεωρείται πολύ δύσκολο, λόγω... απροθυμίας, παρά την ανανέωση 60% στην οποία επιμένουν.

Εν τω μεταξύ, σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και του πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη, ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε χθες τις ευθύνες του -μαζί με σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, όπως είπε-, ζητώντας να γίνουν όλοι μέρος της λύσης και επιμένοντας στο σύνθημά του περί «αλήθειας» στον λαό για μια «αυτοδύναμη Ελλάδα».

Παρουσίασε δε «μανιφέστο» 13 προτάσεων, ζητώντας από επιστήμονες και καλλιτέχνες να συμβάλουν στο πρόγραμμα του κόμματος, συγκροτώντας μάλιστα Εθνική Επιτροπή για την ανασυγκρότηση.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «οριστικά διασφαλισμένη» θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφόσον εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στο οποίο προσβλέπει, υπερβαίνοντας το Μνημόνιο.

«Μέσα ή έξω από το ευρώ;» αναρωτήθηκε, θέτοντας ένα ακόμα δίλημμα των εκλογών και ρωτώντας αν υπάρχει μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Στις προτάσεις του περιέλαβε -εν είδει νέου, υγιούς και όμορφου- την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το νέο φορολογικό σύστημα, τις επενδύσεις, την αναδημιουργία του κράτους με διαφάνεια σε Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, στον δρόμο προς τις εκλογές, η Ιπποκράτους ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., στοχεύοντας προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά.

Για «κρίση πολιτικής στρατηγικής» μίλησε η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τη Ν.Δ. να «επαναδιαπραγματευτεί» με τον εαυτό της.

Επέμεινε στα τέσσερα ντιμπέιτ, για να «κυριαρχήσει» ο διάλογος, προαναγγέλλοντας ακόμα και ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα, αν είναι πρώτο, να εξασφαλίσει ευρείες συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στην ίδια λογική, ο Δ. Ρέππας δεν απέκλεισε μεγάλη συνεργασία με πρωτιά του ΠΑΣΟΚ (!) και «βασικό παίκτη τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ», ενώ πιο ρεαλιστική τη νίκη του ΠΑΣΟΚ από την αυτοδυναμία της Ν.Δ. θεωρεί ο Κ. Σκανδαλίδης.

Για «δύσκολες αποφάσεις» για τις οποίες είναι έτοιμος ο κ. Βενιζέλος προϊδέασε ο Π. Γερουλάνος, ενώ επίθεση σε Α. Λοβέρδο και Μ. Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε ο Χρ. Παπουτσής.

Σε μια προσπάθεια ενοποίησης του πολιτικού λόγου, κόντρα σε αυτό το «αλαλούμ», πάντως, η Ιπποκράτους προγραμματίζει την αποστολή ενημερωτικού non paper σε βουλευτές και στελέχη.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Τελικά δεν παύουν να με εντυπωσιάζουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ.
Προς στιγμήν θεώρησα ότι μπορεί (έτσι ξαφνικά;) να κατανόησε τις ευθύνες του ο Βενιζέλος αλλά ευτυχώς πρόσθεσε ότι ευθύνεται σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και ησύχασα!
Αυτό που με εντυπωσιάζει πάνω απ' όλα είναι ότι κάποια μέλη του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές!
Πόση φαντασία να έχει πια κανείς;...
Σε περίπτωση δε -αν και το θεωρώ απίθανο- που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να επιτύχει έστω μία αξιοπρεπή ήττα... τι να πω;... θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας σ' αυτόν τον τόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: