Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«ΕΦΥΓΕ» Η ΖΩΖΩ ΖΑΡΠΑ

Ηθοποιός με «Θεμέλιο» και δασκάλα του αρχαίου δράματος

Ηθοποιός με θητεία τόσο στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο όσο και σημαντική δασκάλα υπήρξε η Ζωζώ Ζάρπα, η οποία, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Τελευταία εμφάνισή της στο θέατρο ήταν στο «Βασιλικοί μετά Τρούλου» (2007-2008) και στη μικρή οθόνη στο «Δόκτωρ Ρούλης».

Γεννημένη το 1942 στην Αθήνα, απόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρέμεινε στο δυναμικό του ως κορυφαία του χορού του αρχαίου δράματος. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την «Ελεύθερη Σκηνή» του Γιώργου Εμιρζά (1965-66) και υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της «Στοάς» του Θανάση Παπαγεωργίου (1970-71). Μαζί με τον ηθοποιό Νίκο Βασταρδή και τη σκηνογράφο Εντα Δημοπούλου ίδρυσαν την καλλιτεχνική εταιρεία «Θεμέλιο» (1982-94), ενώ το 1992 το «Θεμέλιο» ίδρυσε την Ανώτερη Σχολή Δραματική Τέχνης, όπου η Ζωζώ Ζάρπα δίδαξε αρχαίο δράμα.

Στο ελεύθερο θέατρο υπηρέτησε διαφορετικά είδη («Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές», «Ντόγκβιλ», «Πώς να κλέψετε τους κληρονόμους σας» κ.ά.).

Συμμετείχε στις ταινίες «Ιωάννης ο βίαιος» της Τ. Μαρκετάκη, «Φωτογραφία» του Ν. Παπατάκη, «Κλοιός» του Κ. Κουτσομύτη, «Το Πέρασμα» της Β. Ηλιοπούλου, «Τράνζιτο» της Ισ. Μαυράκη, «Τρεις εποχές» της Μ. Ηλιού κ.ά. Επαιξε σε τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσά τους και οι: «Ο Κατάδικος», «Το γελοίο του πράγματος», «Ο κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Οι μάγισσες της Σμύρνης», «Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Για μια θέση στον ήλιο» κ.ά.

Υπήρξε συνδικαλίστρια στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και ως μέλος του ΣΕΗ ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό. Οι συγγενείς και οι φίλοι της θα την αποχαιρετήσουν σήμερα, στις 16:30, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Αντιγόνη Καράλη

ΠΗΓΗ  ΕΘΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Η δραματική τέχνη δεν αφορά μόνο τους "πρωταγωνιστές" ούτε αποκλειστικά αυτούς που παρουσιάζονται στο "γυαλί".
Ο "ναός" της δραματικής τέχνης είναι το θέατρο και αυτό υπηρέτησε με πάθος και ήθος η Ζωζώ Ζάρπα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: