Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ... ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ!...

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο σοκολάτας στην Ελβετία(Πηγή:AP)
Ελβετία: «Οχι» των εργαζομένων σε δημοψήφισμα για μεγαλύτερη άδεια
 
Ελαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία

«Όχι» στην πρόταση για αύξηση των ημερών αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες είπαν οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με το BBC, τα 2/3 των ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου ότι αύξηση των ημερών αδείας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και θα οδηγήσει στην αύξηση του εργατικού κόστους.

Την πρόταση για αύξηση των ημερών αδείας είχε καταθέσει ένα εργατικό σωματείο, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στο να ξεπεραστεί το στρες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας των εντατικών ρυθμών εργασίας και του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ  ΤΟ ΒΗΜΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Έχοντας περάσει κάποια χρόνια της ζωής μου ως κάτοικος Ελβετίας, αυτή η είδηση δεν με εντυπωσιάζει καθόλου.
Θυμάμαι μάλιστα και δημοψήφισμα όπου οι Ελβετοί είχαν αρνηθεί την αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους(!) ή την μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας(!) αλλά τότε ήμουν εκεί, είχα εγκλιματιστεί και συνηθίσει την ζωή σε ένα πραγματικά οργανωμένο κράτος και δεν με είχαν απασχολήσει.
Τώρα όμως έχω γυρίσει στα πάτρια εδάφη, ζω μία άλλη, εντελώς διαφορετική, πραγματικότητα και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ...
τι θα γινόταν αν είχε προταθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Οι Έλληνες θα ξεχύνονταν στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας το "δικαίωμα" στην αύξηση της άδειάς τους...
Δεκάδες ψυχολόγοι θα έκαναν παρέλαση στα ΜΜΕ μιλώντας για το "εργασιακό στρες" και τις πολύ βαριές επιπτώσεις του στην υγεία των εργαζομένων...
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ήταν οι πρώτοι που θα μιλούσαν για την υποχρέωση του κράτους στην διαφύλαξη της υγείας τους και θα έκαναν λόγο για "κεκτημένο"...
Το ΠΑΜΕ θα έκλεινε δρόμους, σταθμούς, λιμάνια και ότι άλλο υπάρχει πάντα για το καλό των εργαζομένων...
Οι εργοδότες θα τραβούσαν τα μαλλιά τους και θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο...
Και τελικά ο υπουργός εργασίας θα το έκανε νόμο του κράτους ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο... μετά φανών, λαμπάδων και πολλών "ταρατατζούμ"!... και μάλιστα χωρίς μείωση μισθού, κρατήσεων, επιδομάτων, κλπ!
Όσο για αυτούς που θα βιαστούν να μου πουν ότι έτσι χαμηλά που έχουν πάει οι μισθοί λόγω κρίσης δεν πρέπει να συζητάω για περαιτέρω μείωση...  ας σκεφτούν τι θα είχε γίνει έτσι και η ιδέα είχε πέσει πριν 5 χρόνια... το ίδιο και το αυτό!
Τι να κάνουμε;...
Έτσι είναι η Ελλάδα...
Μην αναρωτιόμαστε όμως κατά καιρούς ποιος και τι μας φταίει γιατί μόνο τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: