Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Debate για τη βουλευτική αποζημίωση...

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

Με πόσο πρέπει να αμείβονται οι βουλευτές; Πρέπει να πάρουν τον κατώτατο μισθό 450 ευρώ όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προάλλες; Ξέρω ότι θα προκαλέσω αλλά θέλω να παραθέσω την άλλη άποψη. Και ας είναι μειοψηφούσα.

Ακούγεται ευχάριστο. Χαϊδεύει αυτιά.
Όσοι νομοθέτησαν -κατ' απαίτηση της Τρόικα- για τη μείωση της κατώτατης αμοιβής του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να πληρώσουν. Σύμφωνοι.

Θέλετε να πλειοδοτήσω;
Το «σιτηρέσιο» τους να μην είναι καν 450 ευρώ το μήνα.
Να είναι 100 ευρώ λέω εγώ, ένα συμβολικό ποσό για να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στον κόσμο που χειμάζεται.
Και τότε ποιοι θα είναι βουλευτές; Μήπως ΜΟΝΟ οι πλούσιοι; Μήπως μόνο φραγκάτοι επιχειρηματίες; Μήπως μόνο γόνοι οικογενειών που έχουν αναγάγει την πολιτική σε επάγγελμα; Μήπως μόνο πολιτικοί που έχουν πλουτίσει (με αθέμιτα ασφαλώς μέσα) στη διαδρομή τους; Τέτοιο κοινοβούλιο θέλουμε;

Οντως, τα προνόμια των βουλευτών και οι αποδοχές τους ήταν προκλητικά μέχρι πρότινος. Επαιρναν 8.000 - 9.000 ευρώ το μήνα μαζί με τις επιτροπές που συμμετείχαν. Επί 14. Με δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας.

Το 2010 οι αποδοχές τους κατέβηκαν στις 6.000 και τώρα πια στις 4.000.
Η αποζημίωση στις επιτροπές από 290 ευρώ(!) την ώρα έπεσε στο μισό, 150 την ώρα.
Οι μισθοί έγιναν 12 ετησίως, κόπηκαν τα δώρα.
Από τα 4.000 τα 500 ευρώ τα κρατάει το κόμμα, πληρώνουν ενοίκια για βουλευτικά γραφεία (οι βουλευτές της επαρχίας έχουν 2), πληρώνουν βενζίνη, κοινόχρηστα, ΔΕΗ κ.λπ. Εχουν ένα βουλευτικό αυτοκίνητο και κινητό, όπως και επιστημονικούς και μη συνεργάτες που πληρώνονται από το κράτος – και συνήθως είναι προσωπικά τους ρουσφέτια.

Ας καταργηθούν αυτά τα προνόμια: Να έχουν δικό τους ΙΧ. Ας πληρώνουν το κινητό τους. Ας τους παραχωρήσει το κράτος, η Βουλή χώρο για γραφεία και ας κατέβει ο μισθός τους και άλλο. Ας πάει 1500 το μήνα, 1800. Αλλά εγώ τον βουλευτή δεν τον θέλω πένητα. Ούτε εξαρτημένο.

Ταυτόχρονα όμως να νομοθετηθούν δρακόντεια μέτρα: Να καταργηθεί η ασυλία. Οποιος συλλαμβάνεται με πόθεν έσχες που δεν μπορεί να δικαιολογήσει, να μπαίνει φυλακή. Όποιος έχει off shore εταιρείες, να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη.
Να βγουν τα πόθεν έσχες όλων από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν: Να δούμε με τι μπήκαν στην πολιτική και πως έφυγαν. Και όπου διαπιστωθεί ανεξήγητος πλουτισμός να τα πάρει το κράτος αναδρομικά.

Το πρόβλημα, κατ' εμέ, δεν είναι ο μισθός του βουλευτή. Αλλά η ραγιάδικη νοοτροπία, η ατιμωρησία και οι θλιβερές επιλογές που έκαναν όσοι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Οι υπόγειες διαδρομές, τα συμφέροντα που κάποιοι υπηρετούν. Αυτά πρέπει να παταχθούν αμείλικτα.

Με τη μείωση των αποδοχών τους το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι μια Βουλή πλουσίων, ενεργούμενων. Μια δικτατορία με λαϊκιστικό προσωπείο.

ΠΗΓΗ  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: