Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Έπεσαν οι μάσκες!...

 Ακόμα και ο Σόιμπλε δεν πιστεύει στους στόχους για το χρέος...

Φωτιά βάζει η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υπονοεί το μάταιο των θυσιών της χώρας. Ο ίδιος, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είπε ότι ακόμα και αν υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, το χρέος του 2020 θα κινείται στα επίπεδα του 136% του ΑΕΠ.

Ο στόχος, με βάση το σχέδιο της τρόικας, είναι το 2020 το χρέος να διαμορφωθεί στο 120%, προκειμένου να θεωρείται βιώσιμο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε προχθές ότι πριν από τη σύγκληση του νέου Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους. Ο πρώτος αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης αύριο από τη Βουλή.

Ο δεύτερος όρος αφορά το κλείσιμο του θέματος με τις πρόσθετες περικοπές ύψους 325.000.000 ευρώ για το 2012. Ο τρίτος σχετίζεται με την παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προχθές στο Eurogroup περιδεής, σκιά του παλιού εαυτού του, που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν κινούνταν με στιλ και άνεση αρχοντοχωριάτη. Νωπές οι μνήμες φωτογραφικών στιγμιοτύπων που, ως νέος υπουργός Οικονομικών, το περασμένο καλοκαίρι, στο Ecofin, άρπαζε με διαχυτικότητα (που θύμιζε πολιτικάντη που έχει βγει σε άγρα ψήφων) οποιονδήποτε υπουργό έβλεπε μπροστά του.

Με αμφίσημες δηλώσεις του μετά το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος εμφανίστηκε σε στιλ Τσόρτσιλ να δηλώνει με τραγικό και επιτηδευμένο τρόπο ότι ήρθε η ώρα να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύσκολες αποφάσεις και σε ακόμα δυσκολότερες...

Με τις ψευτοηρωικές δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπεύθυνος πολιτικός, προκαλώντας ανοιχτά τη μνήμη των Ελλήνων, οι οποίοι θυμούνται καλά τον βίο και την πολιτεία την προηγούμενη δεκαπενταετία, που η χώρα κινούνταν στις ράγες της χρεοκοπίας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο, και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις».

Ειρήσθω εν παρόδω να υπενθυμίσουμε ότι ως υπουργός Πολιτισμού, κάποτε, ο προαναφερόμενος περνούσε στο δημόσιο χρέος ακόμα και οφειλές ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ ως υπουργός Ανάπτυξης έθετε τις βάσεις για να μην υπάρξει καμία μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: