Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...

Έχω ως αρχή να μην ασχολούμαι με δημοσκοπήσεις, είτε μου αρέσουν τα αποτελέσματά τους είτε όχι και σπανίως τις σχολιάζω.

Δεν θα σχολιάσω δημοσκοπήσεις ούτε και τώρα (που να τις βρω άλλωστε αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν εξαφανιστεί!) αλλά τους παντός είδους “δημοσκόπους”.

Και λέω “παντός είδους” γιατί, ενώ δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα δημοσκοπήσεις περίπου από την ημέρα της ψήφισης του μνημονίου ΙΙ, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν τους δημοσκόπους και “αναλύουν”... “στοιχεία”(;).

Όλοι βασίζουν τις “αναλύσεις” τους στα μνημόνια Ι και ΙΙ και στην στάση των κομμάτων, παλαιών και νέων, κατά την ψήφισή τους στην βουλή.

Έχουν “καταλήξει” ότι η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό οφείλεται στην ψήφιση των μνημονίων.

Αν ήταν μόνο αυτό το θέμα γιατί μετά την ψήφιση του μνημονίου Ι η ΝΔ δεν είχε εκτινάξει τα ποσοστά της στα ύψη;

Προφανώς η “ανάλυσή” τους πάσχει και αν δεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όντως φτάσει να είναι  3ο... 4ο... 5ο... κόμμα δεν οφείλεται μόνο στην ψήφιση των μνημονίων.

Το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει (πόσο ακριβά θα φανεί στις εκλογές) την κοροϊδία του “λεφτά υπάρχουν”, την προμελετημένη και άρτια εκτελεσμένη προσφυγή στο ΔΝΤ και στο πακέτο στήριξης, την ανικανότητα τήρησης των δεσμεύσεων που το ίδιο ανέλαβε έναντι των δανειστών μας, τις καθυστερήσεις οι οποίες οδηγούν σε όλο και πιο επίπονα μέτρα, κλπ.

Οι πολίτες παρόλα αυτά δεν έδιναν μεγάλα ποσοστά στην ΝΔ γιατί ήταν ακόμα απογοητευμένοι από την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία.
Διαφορετικά, εάν μετρούσε μόνο η καταψήφιση του μνημονίου Ι, θα έπρεπε η ΝΔ να είχε πιάσει ποσοστά 40-50%!

Έτσι και τώρα κάνουν “αναλύσεις επί αναλύσεων” βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στο μνημόνιο ΙΙ.

Με αυτό το σκεπτικό θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ θα πάρει ποσοστά 2ου ή 3ου κόμματος γιατί θα μαζέψει τους απογοητευμένους (λόγω μνημονίου πάντα) του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Καμμένου θα κάνει ακριβώς το ίδιο μαζεύοντας τους απογοητευμένους της ΝΔ.
Και ουδείς ασχολείται με το κυβερνητικό τους πρόγραμμα... εάν έχουν!

Αν βασιστούμε λοιπόν αποκλειστικά και  μόνο στα μνημόνια και στην αντίδραση των ψηφοφόρων προς τα κόμματα που τα ψήφισαν νομίζω ότι λογικά θα καταλήγαμε σε μία βουλή με πρώτα κόμματα το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούμενα από τα νέα αντιμνημονιακά κόμματα και όλους τους άλλους... έξω!

Το πιστεύει κανείς αυτό;

Για μένα οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν αποκλειστικά και μόνο ένα χαρακτηριστικό... Το “διαίρει και βασίλευε” στο χάος!

Τα 14-15 νέα κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα συμβάλουν στην προσωπική προβολή των δημιουργών τους (όπως πάντα) αλλά και στον κατακερματισμό του εκλογικού σώματος.

Σε περίπτωση λοιπόν μη-αυτοδύναμης κυβέρνησης θα οδηγηθούμε πρακτικά σε ακυβερνησία.

Η συζήτηση περί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφήνει παντελώς αδιάφορη γιατί θεωρώ ότι με την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ και της πολιτικής της μία τέτοια σύμπραξη είναι πρακτικά αδύνατη οπότε ακόμα και μία τέτοια “κυβέρνηση” την κατατάσσω στις πιθανότητες... ακυβερνησίας!

Ελπίζω και εύχομαι η κάλπη να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ελπίζω και εύχομαι, όλοι εμείς οι ψηφοφόροι να μην επηρεαστούμε από τις “αναλύσεις” των “δημοσκοπούντων” και οι επερχόμενες εκλογές να αναδείξουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μία κυβέρνηση η οποία δεν θα συναντάει “κολλήματα” στην εφαρμογή της πολιτικής της και του προγράμματος το οποίο θα έχει επιλεγεί για να εφαρμόσει.

Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε στην “επαναφορά” (αδόκιμος όρος αλλά...) της δημοκρατίας στην χώρα, στην πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας της (και όχι μόνο) αλλά και σε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες της.

Απλή κοινή λογική...


ΥΓ Για να το πω και λίγο πιο απλά...
Θέλω να ξέρω ποιανού το κεφάλι πρέπει να χτυπήσω στον τοίχο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.... από ποιον να ζητήσω τα ρέστα...
Θέλω να ξέρω τον ένα και μοναδικό υπεύθυνο!
Δεν δέχομαι την συλλογικότητα στην ευθύνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: