Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Φαιδρότητες...

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης
 
Ομολογώ ότι με την απερίγραπτη παρέμβαση του Σόιμπλε στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα δεν ξέρω αν πρέπει να κλαίω ή αν πρέπει να γελάω.
 
Να κλαίω επειδή μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είχε την ευαισθησία και το φιλότιμο να τον βάλει στη θέση του.
 
Αλλά κυρίως να γελάω επειδή πολύ φοβούμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας έχει αρχίσει να κινείται στα όρια της απόλυτης φαιδρότητας.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι γνωστοί γερμανοτσολιάδες του ελληνικού Τύπου δυσκολεύονται να συμβαδίσουν ανοιχτά με τις απαιτήσεις και τις προτροπές του.
 
Τι να πουν;
 
Οτι δεν υπάρχει έλληνας πολιτικός ή ελληνικό πολιτικό κόμμα που θα συναινέσει σε αναβολή ή κατάργηση των εκλογών κατόπιν των απαιτήσεων του Σόιμπλε;
 
Οτι δεν υπάρχει έλληνας τεχνοκράτης που θα διανοηθεί να μετάσχει στην «κυβέρνηση τεχνοκρατών» που ζητεί ο Σόιμπλε;
 
Οτι δεν υπάρχει έλληνας βουλευτής ή απλός έλληνας πολίτης που θα συμπράξει σε μια άνωθεν και έξωθεν κατάργηση της δημοκρατίας μας;
 
Ή ότι δεν υπάρχει Ελληνας με ευρωπαϊκή συνείδηση που να μην ντρέπεται με τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά στρατού κατοχής που επιδεικνύουν ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί;
 
Ακόμη περισσότερο που στην περίπτωση του Σόιμπλε η φαιδρότητα συνοδεύεται από την ανοησία.
 
Ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Μα αυτός και η πολιτική του τίναξαν στον αέρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα - το ΠαΣοΚ κατέρρευσε και τώρα πάνε να διαλύσουν και τη ΝΔ!
 
Φοβάται ότι θα ενισχυθούν στις εκλογές η «άκρα Δεξιά» και η «άκρα Αριστερά»;
Μα ουδείς τις έχει ενισχύσει στην Ελλάδα περισσότερο από τον ίδιο τον Σόιμπλε και τους φίλους του - κάθε συνέντευξη και κάθε δήλωσή τους ενισχύουν τις πιο σχηματικές αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις.
 
Αναρωτιέται πώς θα εξασφαλίσει μετεκλογικές δεσμεύσεις; Μα δεν θα εξασφαλίσει. Διότι, ό,τι και αν προσπαθήσει, τίποτε δεν μπορεί να πετύχει με το ζόρι και με το στανιό - θα αισθανθεί σίγουρος μόνο αν εξασφαλίσει την αγαθή προαίρεση και τη συναίνεση των Ελλήνων.
 
Διότι όσο μεγάλος πολιτικός και αν είναι ο Σόιμπλε ενδεχομένως αγνοεί ότι υπήρχε ένας άλλος πολιτικός (ίσως λίγο μεγαλύτερος από αυτόν) που ονομαζόταν Φρανσουά Μιτεράν.
 
Και ο οποίος συνήθιζε να λέει δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι στην πολιτική οι δεσμεύσεις δεσμεύουν τελικά μόνο εκείνον που τις αποδέχεται.
Δεύτερον, ότι μεταξύ της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου μεσολαβεί ένα καθοριστικό γεγονός που είναι οι εκλογές.
 
Υπόψη, λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: