Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ...

Πολλές συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα φάρμακα και τα γενόσημά τους.

Το υπουργείο επιμένει ότι ο ΕΟΦ κάνει καλά την δουλειά του και πρέπει να εμπιστευόμαστε τα γενόσημα.

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι τα γενόσημα κυκλοφορούν πολύ περισσότερο στην υπόλοιπη Ευρώπη και πρέπει να αυξηθεί η χρήση τους και στην χώρα μας.

Οι γιατροί αντιδρούν γιατί με την συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας χάνουν τον έλεγχο της θεραπείας του ασθενή τους αφού δεν θα επιλέγουν πλέον το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής του αν και παραμένουν οι κύριοι υπεύθυνοι.

Και οι ασθενείς βρίσκονται στην μέση χωρίς να μπορούν να έχουν δική τους επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψη αλλά τρομοκρατημένοι από την πιθανότητα, για οικονομικούς καθαρά λόγους, να βρεθούν με αμφίβολα φάρμακα τριτοκοσμικών χωρών.

Και έχουν όλοι δίκιο!

Από πλευράς υπουργείου... έχουν δίκιο!Σε έναν ιδεατό κόσμο όπου ο ΕΟΦ θα είχε τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζεται θα μπορούσαν να καλυφθούν πίσω από τους ελέγχους του.
Τώρα “καλύπτονται” πίσω από την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση που δίνεται στα εργοστάσια φαρμάκων τρίτων χωρών τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Οι φαρμακοποιοί... έχουν δίκιο!
Όντως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα γενόσημα είναι πολύ πιο διαδεδομένα και συνταγογραφούνται πολύ περισσότερο.

Οι γιατροί... έχουν δίκιο!
Η συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας κανονικά απαγορεύεται στην ΕΕ γι' αυτό και καταργήθηκε στην Ιταλία ...
Εν περιληψη, η περιφερεια της Απουλιας (Puglia, στην Ιταλια ειναι οι περιφερειες υπευθυνες για την υγεια) που  με νομο/εγκυκλιο θελησε να υποχρεωνει τους ιατρους να γραφουν δραστικη ουσια και οχι σκευασμα, ή και τους φαρμακοποιους να μπορουν να αλλαζουν το σκευασμα βαση φαρμακευτικης ουσιας, εχασε την δικη καθοτι το δικαστηριο θεωρησε πως η κοινοτικη οδηγια του 1989 (Ε.Ε) ερχεται σε αντιθεση με την παραπανω πραξη, κι οτι δραστικη ουσια και φαρμακευτικο σκευασμα (principio attivo-specialita) εχουν διαφορετικα αποτελεσματα στον ασθενη. (ΠΗΓΗ)
Ο γιατρός είναι ο μόνος ο οποίος έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την φαρμακευτική αγωγή και την θεραπεία του ασθενή.
Αυτός επιβάλλεται να επιλέγει όχι μόνο την δραστική ουσία αλλά και τα έκδοχα ενός φαρμάκου τα οποία και ευθύνονται για την καλύτερη απορρόφησή του, την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, τις παρενέργειες, κλπ

Βέβαια και οι ασθενείς... έχουν δίκιο!
Κανένας δεν μπορεί πρακτικά να τους βεβαιώσει 100% για την ποιότητα και την δράση ενός γενόσημου φαρμάκου ειδικά όταν αυτό προέρχεται από μία τριτοκοσμική χώρα με αμφίβολους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όλοι έχουν δίκιο λοιπόν...  και ως συνήθως προσπαθούμε να πρωτοτυπήσουμε!

Αντί για να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν περισσότερα γενόσημα έχοντας πάντα την ευθύνη για την υγεία των ασθενών τους, μοιράζουν την ευθύνη έτσι ώστε να... εξαφανιστεί!

Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος δηλαδή, ο γιατρός θα ρίχνει την ευθύνη στον φαρμακοποιό και ο φαρμακοποιός στον γιατρό, άρα... μηδέν ευθύνη!

Ας κοιτάξουν να βάλουν μυαλό στο υπουργείο και να σταματήσουν τις πρωτοτυπίες!

Κανένας δεν δικαιούται να παίζει με την υγεία των πολιτών για ποταπούς οικονομικούς λόγους!

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθώ πολλές φορές ακόμα με το θέμα της υγείας, αλλά η ιστορία με τα γενόσημα είναι πραγματικά στα όρια της παράνοιας!

Οι περικοπές στο υπουργείο υγείας δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: