Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ...

Την περίοδο των περσινών, διπλών, Ελληνικών εκλογών, ένας φίλος από την ΝΔ προσπαθούσε να μου εξηγήσει τι θα γινόταν έτσι και δεν παίρναμε τα δάνεια, χρεοκοπούσαμε και φεύγαμε από το ευρώ.

Τον θυμάμαι λοιπόν να μου μιλάει για ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων, κλπ και εγώ κοροϊδευτικά του είχα απαντήσει... “ναι καλά... και πιτυρίδα θα πάθουμε!”

Νομίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα του οφείλω μία συγνώμη.

Δυστυχώς η θεωρία δεν πείθει εύκολα.

Θεωρητικά η Κύπρος είπε ένα “μεγάλο και πατριωτικό ΟΧΙ” το οποίο δημιούργησε “εθνική ανάταση” σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, έδωσε “χαστούκι” στην Γερμανία και αρκετοί είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα ζητούν από τους Κύπριους να το επαναλάβουν με τα νέα μέτρα.

Στην πράξη όμως αλλάζουν τα πράγματα.
Οι Κύπριοι δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζές τους εδώ και 10 ημέρες (υποτίθεται ότι θα ανοίξουν την Πέμπτη) οπότε η αγορά έχει στερέψει από χρήμα, έχει παγώσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και αδυναμία των Κυπρίων να προβούν σε αγορές λόγω ελλείψεως μετρητών.

Είναι εύκολο λοιπόν από την Ελλάδα να ακούγονται κορώνες για αντίσταση της Κύπρου και επανάσταση των Κυπρίων...  στην πράξη όμως;
Ποιος από εμάς μπορεί πραγματικά να καταλάβει τι περνούν οι Κύπριοι αυτές τις ημέρες στην πράξη;

Στην θεωρία μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει η Κύπρος να φύγει από την Ευρωζώνη.
Στην πράξη όμως πως θα γίνει αυτό που τόσο άνετα και χαλαρά προτείνουν;

Ήδη οι Κύπριοι περνούν δύσκολες ώρες.
Πόσο καιρό θα πάρει η απόφαση και η εφαρμογή της εξόδου από το ευρώ;
Πότε θα πάρουν στα χέρια τους το νέο νόμισμα για να μπορέσουν να κινήσουν την οικονομία τους;
Μην ξεχνάμε ότι η μετάβαση στο ευρώ χρειάστηκε, μόνο για την πρακτική εφαρμογή της, πάνω από 2 χρόνια (πολλά περισσότερα εάν συμπεριλάβουμε και την απόφαση και οργάνωση του εγχειρήματος!).
Τι αξία θα έχει αυτό το νέο νόμισμα;
Ποιος θα το στηρίξει και πως;

Η θεωρία είναι ανέξοδη και εύκολη, πόσο μάλλον εάν πρόκειται για άλλη χώρα!
Η πράξη όμως;
Με τι θα πληρώσεις αύριο, και για όσο καιρό χρειαστεί η μετάβαση, τον φούρναρη; Τον περιπτερά; Το σούπερ μάρκετ;...

Όλοι είχαν ακούσει τον τελευταίο καιρό τα θεωρητικά σενάρια για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.
Ποιος το πίστεψε;
Ακουγόταν τόσο θεωρητικό που έμοιαζε εξωπραγματικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στην πράξη όμως, τουλάχιστον οι καταθέτες των δύο μεγαλύτερων Κυπριακών τραπεζών θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα.

Καλή λοιπόν η θεωρία, ενίοτε χαϊδεύει και αφτιά, αλλά στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν.

Κατά την γνώμη μου από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρώτη απόφαση του eurogroup για “κούρεμα” τραπεζικών καταθέσεων όλα άλλαξαν στην Ευρωζώνη και ειδικά για την Κύπρο το θέμα είχε τελειώσει.

Η Κύπρος πλέον ήταν σε μία lose-lose situation και έπρεπε να κάνει διαχείριση της καταστροφής ώστε να μετριάσει τις απώλειες.

Δυστυχώς άργησαν να το καταλάβουν και κάποιοι στην Ελλάδα δεν το έχουν καταλάβει ακόμα!

Ακούγοντας πχ δημοσιογράφο μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού να λέει χασκογελώντας, αν δεν κάνω λάθος την περασμένη Πέμπτη, πόσο καλά έκαναν οι Κύπριοι που είπαν όχι και πόσο θα ήθελε “για πλάκα” να λέγαμε κι εμείς κανένα όχι “έτσι...  για να δούμε τι θα γίνει” αναρωτιόμουν ποιος από τους δύο ζει σε άλλον πλανήτη...  αυτός ή εγώ;

Είναι βέβαιο ότι τώρα πια και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μειώνεται η δυνατότητα λογικά σκεπτόμενων ανθρώπων να υπερασπιστούν όλα αυτά τα επαναστατικά που ακούγονται.

Το μόνο που μένει είναι να κατηγορούν τον Κύπριο πρόεδρο γιατί δεν είχε έτοιμο plan Β, λες και αν το είχε ψάξει νωρίτερα (ο πρόεδρος των δύο εβδομάδων πότε να προλάβει άραγε;) οι Ρώσοι θα είχαν άλλη άποψη.
Ή οι Έλληνες θα είχαν φροντίσει να βρουν 2δις παραπάνω; (αλήθεια γιατί 2δις;...  17 δεν χρειάζεται η Κύπρος;...  πως θα την έσωζαν τα 2 από την Ελλάδα;)

Με λίγα λόγια...

Καλή η θεωρία, καλές οι κραυγές του “εγώ θα το έκανα καλύτερα”, καλά τα όνειρα και οι προσδοκίες αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός γιατί στην πράξη κρίνονται όλα!

Ελπίζω οι Κύπριοι να αποφασίσουν και να ακολουθήσουν ότι αυτοί κρίνουν ότι είναι καλύτερο για την χώρα τους με ρεαλισμό και...
 
απλή κοινή λογική...
 
Και πραγματικά εύχομαι να πετύχουν, ότι κι αν αποφασίσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: