Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Χρονοδιάγραμμα… εκλογών...

Του Δημήτρη Βασιλειάδη 
(πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview)

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν για το πότε βλέπω τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όταν τους απαντώ πως κατά την άποψή μου τις τοποθετώ κοντά στον Μάρτιο του 2015 (από το 2016 τον Ιούνιο που κανονικά και συνταγματικά πρέπει να γίνουν), γελούν όλοι παρατηρώντας πως δεν είναι δυνατό να αντέξει μέχρι τότε η σημερινή κυβέρνηση – συγκυβέρνηση. Στην πολιτική ασφαλώς τίποτε δεν είναι γραμμικό και αυτό που ισχύει σήμερα, ίσως αύριο να φαίνεται απίστευτο. Έχει όμως την δική του λογική ο Μάρτιος του ‘15.

Το ‘14 έχουμε (και ως μνημονιακή υποχρέωση) ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές μαζί. Παρά τα όσα ακούγονται για αναβολή τους, δεν πρέπει λογικά να έχουν βάση. Είτε γιατί για λόγους οικονομίας πρέπει αυτές οι δυο αναμετρήσεις να γίνουν μαζί, είτε γιατί δεν έχει λόγους η ΝΔ που ΔΕΝ της ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών, να τις χαρίζει στο ΠΑΣΟΚ που έχει τις περισσότερες από τις δεκατρείς. Εκτός αν το κάνει μόνο και μόνο για να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει και να μην εξαφανιστεί εντελώς, προοπτική που δεν συμφέρει την ΝΔ. Επίσης υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι κερδίζουν και πάλι και οι πιέσεις που θα ασκήσουν για εκλογές στην ώρα τους θα είναι σχεδόν αφόρητες για την κυβέρνηση. Δεν θα θελήσουν σε καμία περίπτωση να δώσουν χρόνο στους αντιπάλους τους.

Πάμε λοιπόν στο ‘14 στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, καταγράφουν τις δυνάμεις τους τα κόμματα, εξάγουν τα συμπεράσματα τους και ανάλογα κινούμαστε προς τις εθνικές χωρίς μάλιστα να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα και η σωστή λειτουργία της χώρας. Οι εκλογές του ‘14 ενδέχεται μάλιστα να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης της οργής και της αγανάκτησης, με αποτέλεσμα στις εθνικές η συμπεριφορά των ψηφοφόρων να είναι πιο ψύχραιμη.

Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ (που δεν το πιστεύω) με τις επιλογές του σε πρόσωπα καταφέρει να κερδίσει σε συμβολικό επίπεδο (πχ κάποιους πολύ μεγάλους δήμους της χώρας), τότε πιθανότατα να βγει στα κάγκελα με αίτημα εθνικές εκλογές εδώ και τώρα. Δεν δίνω πολλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο (δεν βλέπω τα πρόσωπα βασικά). Αν όμως η ΝΔ κερδίσει σημαντικούς δήμους, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να επισπεύσει πρόωρες εκλογές για να διατηρήσει το momentum. Αν τώρα συμβεί τον δήμο Αθήνας να τον πάρει η ΧΑ (ελπίζω απίθανο) και τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Καμμένος (ελπίζω επίσης να είναι απίθανο), τότε εκλογές στην ώρα τους (2016!!).

ΠΗΓΗ  ΚΑΡΦΙΤΣΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Δέχομαι την παραπάνω ανάλυση ως αρκετά λογική και γι' αυτό την αναδημοσιεύω.
Συνεχίζω όμως να έχω μία απορία...
Αν και πολλές φορές έχω γράψει ότι δεν παραδέχομαι τις δημοσκοπήσεις, δέχομαι ότι δείχνουν μία τάση.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να εκλεγεί κυβέρνηση;
Προσωπικά θεωρώ ότι καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει κάτι τέτοιο και καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βάση για "απαίτηση" εκλογών.
Και αν πούμε ότι όντως προκηρύσσονται εκλογές, γίνονται προφανώς σε τεταμένο κλίμα και, όπως όλα δείχνουν,  δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. 
Τι κάνουμε;...  Ξανά εκλογές;...  Και αυτό βοηθάει την χώρα πως ακριβώς;
Δεν κοιτάμε καλύτερα να σοβαρευτούμε λιγάκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: