Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Amber Alert: "Εξαφανίστηκε" η ΕΚΤ...

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και το "κούρεμα" των καταθέσεων που στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να φτάσει στο 40%, για πάνω από τις 100.000 ευρώ που θεωρούνται εγγυημένες, ενώ άγνωστο ακόμη παραμένει το τι θα γίνει με τις αντίστοιχες καταθέσεις (πάνω από τις 100.000 ευρώ) που βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα (κάποιοι μιλάνε για πάγωμα των καταθέσεων, πάνω από τις 100.000 ευρώ και κάποιοι άλλοι για "κούρεμα" που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 60(!)%), άνοιξε μια συζήτηση στην Ευρώπη για το τι σημαίνει καταθέτης που εν μια νυκτί έγινε επενδυτής(!).

Ξαφνικά λοιπόν ο καταθέτης ή αποταμιευτής, στην Ευρώπη, έγινε συνώνυμο του εγκληματία ειδικά αν έχει κάνει το λάθος να διαθέτει καταθέσεις μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ. 

Ξαφνικά ο αποταμιευτής των 150.000 ή των 200.000 ευρώ θα πρέπει να έχει γνώσεις οικονομικές (καλό θα ήταν να έχει και κάποιο Νόμπελ) με εξειδίκευση στην τραπεζική και στη διαχείριση κίνδυνου προκειμένου να μπορέσει μόνος του να αξιολογήσει την τράπεζα που επιθυμεί να καταθέσει τα χρήματα του και η οποία βρίσκεται στην ισχυρή (;) ζώνη του ευρώ.

Τώρα αν αυτός ο άνθρωπος κατοικεί σε κάποια επαρχιακή πόλη ή χωριό της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας ή της Σλοβενίας και δεν έχει φύγει από τον τόπο του, ποτέ στη ζωή του, δεν θα πρέπει να αποτελεί καμία δικαιολογία. 

Πλέον ο κάθε πολίτης της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης να επιλέγει με προσοχή την τράπεζα που θέλει να καταθέτει, συγγνώμη, επενδύει τα χρήματα του.

Και κάπου εδώ ο παραπάνω καταθέτης, που δυστυχώς στην πόλη που ζει δεν έχει ακόμη σύνδεση στο διαδίκτυο (ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό το 2013) για να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική μεταφορά των κεφαλαίων του σε κάποια τράπεζα της Ολλανδίας ή της Γερμανίας, σκέφτεται τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και κυρίως τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία έχει και την ευθύνη, στο τέλος της ημέρας, για την λειτουργία των τραπεζών στην ευρωζώνη. 

Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να ανοίξει μια τράπεζα και να λειτουργήσει χωρίς πρώτα να έχει πάρει την έγκριση της κεντρικής τράπεζας της εκάστοτε χώρας η οποία ουσιαστικά ελέγχεται από την ΕΚΤ.

Και εδώ λοιπόν ο παραπάνω καταθέτης ρωτά. 
Που ήταν η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Κύπρου όλα αυτό το διάστημα που στο νησί εισέρρεαν "μαύρα" κεφάλαια; 
Δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε στην ΕΚΤ, ούτε στην ΚΤΚ για την διάλυση μιας ολόκληρης οικονομίας σε ένα βράδυ;

Προφανώς και απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ, ωστόσο όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις καταθέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το "μοντέλο Κύπρος" μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες μόνο κακό κάνουν και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΠΗΓΗ   emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: