Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Οι δίκαιοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ...

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Το «δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» είναι σαν χτίσιμο της νέας Ελλάδας και το ξημέρωμα της καινούριας μέρας: υπάρχει σε όλα τα προγράμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι βρίσκεται ένα βήμα προτού σταθεί μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο. Ούτως ή άλλως, το φορολογικό σύστημα είναι πολλά περισσότερα από ένα πλαίσιο απόδοσης και είσπραξης φόρων. Στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει πολιτική φιλοσοφία, ενίοτε και ιδεολογική προσέγγιση. Στην πράξη, βέβαια, αποτυπώνει το μηδέν και το χάος. Μηδέν στα έσοδα, χάος στις υπηρεσίες.

Όπως κι αν έχει, πολίτες και αντιπολίτευση συνηθίζουν να μοιράζονται το ίδιο όραμα: Ένα σύστημα που να λειτουργεί αποτελεσματικά και να διαπνέεται από δικαιοσύνη. Βέβαια, πολλές φορές, η έννοια του φόρου δεν είναι συμβατή με την περί δικαίου αντίληψη, αλλά εδώ δεν μας απασχολεί αυτό. Μας απασχολεί η πρόταση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο φορολογικό σύστημα. Πιθανότατα θα μπορούσε να παρουσιάσει και την καινοτόμα προσέγγιση στο νομικό μας σύστημα. Ο πρόεδρος Τσίπρας, ουσιαστικά εντόπισε ηθικούς αυτουργούς στον θάνατο των φοιτητών στη Λάρισα. «Είναι αυτοί που συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική». Βαριές κουβέντες που λέγονται ελαφρά τη καρδία - δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Στον πυρήνα του, το φορολογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία ισχυρή Αριστερή προσέγγιση: Θα φορολογήσει τον πλούτο υπέρ των αδυνάτων. Σωστό, δίκαιο, θεμιτό. Μόνο που έτσι όπως διατυπώνεται, όταν με το καλό ο Δραγασάκης πάει στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα βρει πλούσιο να φορολογήσει. Λίστες θα ψάχνει κι αυτός και καμιά άκρη, μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρόμους από offshore. Λέει, βέβαια, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διεκδικήσει την απαγόρευση των offshore στην Ευρώπη. Πιο εφικτή βρίσκω τη διεκδίκηση της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την πολιτική να θέτει στόχο και όραμα. Αφού, λοιπόν, εντοπίσω μία σειρά από καλές προθέσεις, ιδέες και παρεμβάσεις, σκύβω στη ρίζα του κακού που μας πνίγει: Στην πρόταση για τη φοροδιαφυγή. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή προέρχεται από τους καρχαρίες, αγνοώντας τα πιράνχας. Κοινώς, δεν αναφέρει λέξη για τη μικρή, μαζική φοροδιαφυγή. Δείχνει την επιχείρηση, αλλά κάνει πως δεν βλέπει τον ελεύθερο επαγγελματία.

Καλές οι «σαφείς δομές και οι αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες». Με ενθουσιάζει η «θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου με μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια για την αξιοκρατική επιλογή, προαγωγή, μετακίνηση, επιμόρφωση κ.λπ. του προσωπικού των Εφοριών». Θα ήθελα, όμως, να διαβάσω και πώς θα πληρώσει Εφορία ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο εστιάτορας, ο ηλεκτρολόγος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, τέλος πάντων, που δηλώνει άπορος. Για όλα αυτά, στο φορολογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρεται ούτε λέξη. Λογικό. Κανένας δεν πάει να βγάλει τα μάτια του όταν βλέπει φως.


ΠΗΓΗ   protagon.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Καλό θα ήταν, επειδή πολλά από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσουν τα έσοδα του κράτους, να μας έλεγε και που θα βρεθούν οι πόροι για να καλυφθεί αυτό το κενό.
Εκτός αν -και αυτός- υπολογίζει ότι όλα θα καλυφθούν με την γνωστή "πάταξη της φοροδιαφυγής", πιθανόν με ένα νόμο... μία απόφαση... και ένα μαγικό ραβδί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: