Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Γιατί να λυπηθούμε;...

Γράφει η  Κέζα Λώρη

Ως μικρά αφηγήματα μπορούν να διαβαστούν τα έργα των επίορκων και κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων. Ιδού μερικές ιστορίες που αποτελούν πρώτη ύλη για διηγήματα υπό τον γενικό τίτλο «Εχει ο θεός- το κράτος όμως όχι».

* Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης δεν καταλαβαίνει ότι ο υφιστάμενός του δίνει προνομιακά επιδόματα σε δύο άτομα που δεν τα δικαιούνται. Δεν το καταλαβαίνει ούτε την πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη φορά. Δεν το καταλαβαίνει ούτε τον πρώτο χρόνο ούτε τον δεύτερο χρόνο. Πάνω στη δεκαετία τα δύο άτομα έχουν εισπράξει παρανόμως 750 χιλιάρικα. Ο προϊστάμενος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου φυσικά αθωώνεται.

* Υπάλληλος στις φυλακές είχε καταθέσει απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 18. Με τα μόρια από τον καλό βαθμό κατάφερε να διοριστεί. Αποκαλύφθηκε ότι το απολυτήριο είχε πλαστογραφηθεί. Το 18 ήταν αρχικά 13. Εύκολη απάτη αλλά δεν σταματά εκεί. Κατόπιν έρευνας αποδείχθηκε ότι δεν είχε τελειώσει καν το λύκειο και ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο άλλου προσώπου.

* Διευθύντρια Κέντρου Υγείας σε νησί έχει πολιτιστικές ανησυχίες. Ξεχνά να πάει στη δουλειά της. Δεν ζητά άδεια από κανέναν, δεν δικαιολογείται, δεν αφήνει μια ζακέτα πάνω στο γραφείο για να φαίνεται ότι είναι κάπου εκεί κοντά. Στις 22 ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας κάποιος θα έπρεπε να την αναζητήσει. Κι όμως χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να της ζητηθούν εξηγήσεις. Επί έναν χρόνο πληρωνόταν κανονικότατα.

* Διευθύντρια σχολείου της Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε πλαστό πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πλαστό μεταπτυχιακό προκειμένου να γίνει διευθύντρια.

* Εκπαιδευτικός συνομιλούσε μέσω του Διαδικτύου με δύο μαθήτριες. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο ανέφερε: «Εδωσε τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνήσουν μαζί του, τις προσκάλεσε για καφέ, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άντρα με αντοχές και έστειλε σε μαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά». Του επιβλήθηκε ποινή προστίμου αποδοχών 40 ημερών.

Οι ιστορίες που έχουν προκύψει από τους ελέγχους είναι και πολλές και προκλητικές. Βρέθηκαν υπάλληλοι με πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών που δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες αλλά έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις όπου είναι απαραίτητες. Βρέθηκαν υπάλληλοι με πλαστά πτυχία για χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εντοπίστηκαν άδεια γραφεία υπαλλήλων που κανονικά θα έπρεπε να εργάζονται. Συγκεκριμένα απουσιάζουν πέντε μηχανικοί από τεχνική υπηρεσία δήμου, καθώς δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου της προσέλευσης και της αποχώρησής τους. Σε άλλο νομικό πρόσωπο δήμου της Αττικής, εκτός υπηρεσίας ήταν δέκα διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν χτυπήσει κάρτα για την προσέλευσή τους, ενώ δεν είχε παραχωρηθεί η απαιτούμενη ολιγόωρη άδεια από τον προϊστάμενό τους όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Κάθε φορά που αναδεικνύονται τέτοια φαινόμενα οι «καλοί» πετάγονται και μιλούν για κοινωνικό αυτοματισμό. Οι «καλοί» υποστηρίζουν ότι είναι βάρβαρες οι απολύσεις σε μια εποχή που η ανεργία είναι στα ύψη. Μπορούν όμως να τεκμηριώσουν οι «καλοί» γιατί θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πληρώνουν όλους αυτούς τους κοπανατζήδες, τους επίορκους, τους ανεύθυνους, τους ψεύτες; Το γεγονός ότι αναζητούνται ελαφρυντικά για να μην απολυθούν όλοι αυτοί επιβεβαιώνει την απώλεια κάθε λογικής στον δημόσιο διάλογο.

ΠΗΓΗ  ΤΟ ΒΗΜΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν έχει δεινοπαθήσει κάποια στιγμή της ζωής του από το δημόσιο;
Δεν σας έχει τύχει ποτέ να περιμένετε στους διαδρόμους κάποιας υπηρεσίας γιατί "ο υπάλληλος έχει βγει για υπηρεσιακό θέμα και θα γυρίσει σε λίγο" και τελικά ο υπάλληλος να επιστρέφει μετά από 1-2 ώρες φορτωμένος με τσάντες καταστημάτων της περιοχής ή του κοντινού σούπερ-μάρκετ και μία τυρόπιτα στο χέρι;
Όλα αυτά τα "φαινόμενα" που περιγράφονται στο παραπάνω άρθρο συμβαίνουν μόνο στο Ελληνικό δημόσιο και όλοι εμείς τα ανεχόμαστε και τα ακριβοπληρώνουμε εδώ και χρόνια.
Καιρός να αρχίσει και το Ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί όπως λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας ή όπως λειτουργεί ο δημόσιος τομέας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσο για τους "καλούς" υπαλλήλους οι οποίοι διαμαρτύρονται για την γενίκευση της αγανάκτησής μας...  όποιος σιωπά γίνεται συνένοχος!
Και επειδή θα μου πουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί στοχοποιούνται από τους συναδέλφους τους και τους διευθυντές τους...  αν το έκαναν όλοι και συστηματικά στο τέλος θα υπερίσχυε η λογική και θα "στοχοποιούνταν" οι "κακοί"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: