Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ...

Παρακολουθώ κι εγώ (όπως όλοι φαντάζομαι) τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και τις διάφορες αναλύσεις, ειδικών και μη, για τις επιπτώσεις της απόφασης του eurogroup στην Κυπριακή οικονομία.

Λυπάμαι αλλά η δική μου εντύπωση είναι ότι...  δεν έχουν καταλάβει τίποτα!

Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την προφύλαξη των μικροκαταθετών από το “κούρεμα” και για διαφορετική κατανομή βαρών έτσι ώστε να βρεθούν τα 5,8δις κυρίως από τις μεγάλες καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών.

Κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση των μικροκαταθετών και το “πολιτικό κόστος” το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η Κυπριακή κυβέρνηση αλλά... όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα.

Η Κύπρος που όλοι γνώριζαν...  τελείωσε!

Η Κύπρος ήταν -περίπου- μία Ελβετία της Μεσογείου.
Και λέω “περίπου” γιατί η Ελβετία είναι γνωστή διεθνώς, όχι μόνο για τις τράπεζές της αλλά και για τα ρολόγια και τις σοκολάτες της, ενώ η Κύπρος, ειδικά από την Τουρκική εισβολή και μετά, βάσισε την οικονομία της και έγινε γνωστή διεθνώς αποκλειστικά και μόνο λόγω των τραπεζικών της προϊόντων και των ξένων καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στις τράπεζές της!

Σαφώς και η εκμετάλλευση της ΑΟΖ θα άλλαζε κάπως τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου αλλά ακόμα και αυτή δημιουργήθηκε χωρίς Τουρκικές “παρενέργειες” ακριβώς λόγω της πολιτικής και οικονομικής δύναμης που απορρέει από την συγκέντρωση τεραστίων ξένων καταθέσεων της.

Αν αυτές αποσυρθούν όπως “απειλεί” να κάνει πχ η Ρωσία, τι θα μείνει στην οικονομία της Κύπρου;

Όλοι αυτοί που “κόπτονται” για το κούρεμα των μικροκαταθέσεων, αυτοί που έφτασαν σε σημείο να χαρακτηρίζουν “εξαθλίωση του Κυπριακού λαού” την φορολόγηση των μικροκαταθετών, έχουν σκεφτεί τι θα ακολουθήσει στην Κύπρο;
Ποιο θα είναι το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας;

Άσχετα από το ότι υποστούν οι μικροκαταθέτες, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, αναρωτήθηκε κανείς πως θα είναι η Κύπρος από αύριο;

Εάν περάσει και εφαρμοστεί το “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών θα είναι καίριο και μη αναστρέψιμο.

Ειδικά την στιγμή που υπάρχουν φήμες ότι στο eurogroup ζητούσαν από την Κυπριακή κυβέρνηση μεγαλύτερο “κούρεμα”, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα είναι άπαξ και δεν θα επαναληφθεί ποτέ; Ουδείς!

Άρα όποιος μπορεί να βγάλει τα κεφάλαιά του από τις Κυπριακές τράπεζες θα το πράξει άμεσα.
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος (αν δεν αλλάξει τίποτα πρόκειται για βεβαιότητα) την ημέρα που θα λειτουργήσουν οι τράπεζες να καταρρεύσει η Κυπριακή οικονομία.

Αποχαιρετήστε λοιπόν την Κύπρο που ξέρατε...

Όμως αυτή η απόφαση του eurogroup “έσπασε το γυαλί” είτε εφαρμοστεί είτε όχι.

Η “τραπεζική πίστη” δεν υπάρχει πλέον και από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται σε φάση “διαπραγμάτευσης” νέων μέτρων κινδυνεύει να βλέπει τις τράπεζές της να αδειάζουν προκαταβολικά λόγω της αβεβαιότητας των καταθετών.

Με λίγα λόγια...

Άσχετα με την πιθανή διάσωση των μικροκαταθετών από το “κούρεμα” η Κύπρος αύριο δεν θα είναι η ίδια.

Ακόμα και αν καταφέρει η Κύπρος να βρει άλλη λύση για το οικονομικό της πρόβλημα και δεν εφαρμόσει την απόφαση του eurogroup, η Ευρώπη... μεθαύριο δεν θα είναι η ίδια.

Δεν ξέρω αν η Ευρώπη κατάλαβε τι αποφάσισε και τι παρενέργειες θα έχει αυτή η απόφαση.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για σχέδιο όπως κάποιοι πιστεύουν, το οποίο όμως μόνο ως σχέδιο καταστροφικό (ή... αυτοκαταστροφικό) μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι η Κύπρος και η Ευρώπη, από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, δεν είναι πλέον οι ίδιες.

Απλή κοινή λογική...


ΥΓ : Αυτοί που μιλούν για “καταλήστευση” ή “εξαθλίωση” του Κυπριακού λαού επειδή θα χάσουν το 6-10% των καταθέσεων τους (δηλαδή τους τόκους 2-3 ετών) είναι το λιγότερο προκλητικοί στα μάτια των πολιτών των κρατών που βιώνουν χρόνια τώρα την οικονομική κρίση.
Είναι σαφώς, άκομψος και άχαρος τρόπος για να βρεθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται το Κυπριακό κράτος, αλλά ας σκεφτούν και τους άλλους -επίσης Ευρωπαίους πολίτες- οι οποίοι κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να πληρώσουν σε φόρους το 10... το 20... το 50% των καταθέσεων τους, απλά το έκαναν με άλλο τρόπο...
Αγαπητοί Κύπριοι, το πρόβλημα δεν είναι το ποσοστό του “κουρέματος” και από ποιους θα το πάρουν...  το πρόβλημα είναι ότι μόλις μπήκατε στον “χορό” και δυστυχώς φαίνεται ότι ούτε εσείς θα ξεμπλέξετε έτσι εύκολα...
παρόλο που οι φωνές για έξοδο από το ευρώ πληθαίνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: