Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Take the money and run…

Γράφει η Σοφία Δήμτσα

Η απόφαση σοκ για το κούρεμα στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει προηγούμενο, σηματοδοτεί και κάτι ακόμη: το οριστικό τέλος στην εμπιστοσύνη.

Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με την απόφαση για την κατάρρευση της Lehman Brothers, με τις γνωστές πλέον συνέπειες.

Ό,τι προσπαθούσαν να διασώσουν επί δύο και πλέον χρόνια οι Ευρωπαίοι νάνοι της πολιτικής, γκρεμίστηκε εν μια νυκτί, με την απόφαση για την Κύπρο.

Πίσω από το αστείο επιχείρημά τους (γερμανικής εμπνεύσεως και αυτό) πως βάζουν τέλος στον «φορολογικό παράδεισο», δεν βλέπουν το προφανές: ότι δεν μπορούν πια να πείσουν κανέναν πως η ίδια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί και για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ελλάδα.

Ποιος θα πείσει τους καταθέτες να εμπιστευθούν τα τραπεζικά ιδρύματα των προβληματικών χωρών του Νότου; Τη στιγμή, μάλιστα, που πιάστηκαν κορόιδα από τους επικεφαλής των βασικών ευρωπαϊκών θεσμών;

Ας μην ξεχνούμε πως μόλις λίγες ημέρες πριν την πρωτοφανή απόφαση για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, διότι κάτι τέτοιο θα προξενούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο ευρώ! Επαγγελματίες ψεύτες; Λίγα 24ωρα αργότερα απειλούσαν –σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο- να διακόψουν την παροχή ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εάν δεν κουρεύονταν οι καταθέσεις…

Η ζημιά είναι προφανής, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Τα χρήματα θα φύγουν και πάλι από τις τράπεζες και θα καταλήξουν σε ασφαλείς προορισμούς… Ξέρουμε πολύ καλά όλοι τι εννοούν οι αναλυτές: γερμανικά ομόλογα και φυγή κεφαλαίων προς τις γερμανικές τράπεζες. Για όσους δεν έχουν ζήσει το σκηνικό, μπορώ να σας το μεταφέρω. Την περασμένη άνοιξη όταν οι Έλληνες καταθέτες, πανικόβλητοι, έπαιρναν τα λεφτά και…έτρεχαν από τις ελληνικές τράπεζες, οι γερμανικές τράπεζες στο Μόναχο είχαν αναρτήσει πινακίδες στις εισόδους των καταστημάτων τους, με τις οποίες ενημέρωναν ότι «μιλούν ελληνικά», προκειμένου να μη χάσουν τους πελάτες!

Τώρα που σιγά σιγά επέστρεφε η εμπιστοσύνη και –σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος- έχουν επιστρέψει κεφάλαια περίπου 10 δισ. €, οι Ευρωπαίοι δίνουν και πάλι μια κλωτσιά και τα γκρεμίζουν όλα.

Μόνο που αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα που δεν εφαρμόζει το Μνημόνιο. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα θα περάσει και στις υπόλοιπες χώρες, γιατί δημιουργεί προηγούμενο.

Εφόσον ληφθεί για μία χώρα η απόφαση για κούρεμα στις καταθέσεις, η αρχή έγινε. Αύριο μπορεί να είναι μια άλλη…

Η Γερμανία μπορεί να πέτυχε να βάλει «χέρι στα λεφτά των Ρώσων», αλλά αυτό μπορεί τελικά να κοστίσει πιο ακριβά…Μπορεί να της κοστίσει το ευρώ! Εκτός κι αν δεν τη νοιάζει πια…

ΠΗΓΗ  aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: