Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ατεκμηρίωτος και ανάλγητος: Mακάριοι οι μη κατέχοντες...

Γράφει ο Νίκος Γιαννιός

Ναι, ατεκμηρίωτος και ανάλγητος είναι ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι ο προηγούμενος υπουργός των οικονομικών επεχείρησε να εντοπίσει και να συλλάβει την φοροδιαφυγή με την χρήση των τεκμηρίων.

Τα τεκμήρια βέβαια δεν είναι Ελληνική εφεύρεση. Τα εφάρμοσαν πρώτοι οι Αμερικανοί στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης για να εντοπίζουν τους φοροφυγάδες. Εμείς όμως μετατρέψαμε τα τεκμήρια σε αποδεικτικά στοιχεία, αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα, άδικα και εν πολλοίς ανάλγητα και με αυτά φορολογούμε φοροφυγάδες και συνεπείς, πλούσιους και φτωχούς.

Θα έπρεπε ίσως να χαρακτηρίσουμε αυτές τις μεθοδεύσεις ηλίθιες αλλά δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό στις πράξεις ενός πολύ ευφυούς ατόμου.

Προκύπτει λοιπόν λογικό το συμπέρασμα ότι ο εν λόγω υπουργός γνώριζε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα των επιλογών του όταν τις απεφάσισε και τις έθεσε σε εφαρμογή. Το γνώριζε αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις που έφεραν σε κατάσταση απελπισίας εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Στόχος δεν ήταν ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής αλλά η συλλογή χρημάτων από όποιον πίστευαν ότι μπορούσαν να τα πάρουν και λέω πίστευαν διότι τα μέτρα δεν λαμβάνουν υπόψη τους την αποδεδειγμένη κατοχή χρημάτων αλλά το ενδεχόμενο της κατοχής τους. Έτσι λοιπόν ζήτησαν χρήματα από αυτούς που είχαν αλλά δυστυχώς και από αυτούς που δεν είχαν.

Έχεις σπίτι, έχεις λεφτά. Δεν έχεις σπίτι και νοικιάζεις, πάλι έχεις λεφτά. Έχεις αυτοκίνητο, έχεις λεφτά. Έχεις παιδιά, έχεις λεφτά. Έχεις βάρκα έχεις λεφτά. Έχεις λεφτά γιατί εγώ ο παντογνώστης υπουργός σου θεωρώ λογικό ότι θα έπρεπε να έχεις, κι αν δεν έχεις κακό του κεφαλιού σου.

Έτσι λοιπόν ο μεγαλογιατρός και ο άνεργος, ο βιομήχανος και ο εργάτης, ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια και πληρώνουν το ίδιο ακριβώς ποσό εφόσον έχουν κάτι στην κατοχή τους. Η γνωστή ρήση αντιστράφηκε «Μακάριοι οι μη κατέχοντες». Πράγματι μακάριοι οι μη κατέχοντες πάμπλουτοι φοροφυγάδες πού έχουν φροντίσει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία να τα έχουν σε ανώνυμες και Off Sore εταιρίες.

Δεν θα ήταν λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό ευκολότερο και δικαιότερο να κοιτάξουν στις τράπεζες να δουν πόσα είχα πέρυσι και πόσα έχω τώρα για να καταλάβουν πόσα κέρδισα στην διάρκεια του χρόνου; Δεν θα ήταν λογικό να βάλουν τους αδιάφθορους να ψάξουν ακόμη και στα σκουπίδια μου για να βρουν αποδεικτικά στοιχεία της φοροδιαφυγής που διέπραξα;

Εκείνα τα λίγα που άρπαξαν με την βοήθεια των τεκμηρίων ήσαν μονάχα ψίχουλα για τους φοροφυγάδες. Δεν τους πόνεσαν. Δεν τους έλειψαν. Ήταν ένα μικρό μονάχα μέρος των κλεμμένων. Του φτωχού όμως αυτά τα λίγα ήσαν το φαΐ των παιδιών του, του συνταξιούχου το φάρμακο για την πίεση ή το δωράκι για τα εγγόνια και της άνεργης μάνας το γάλα του μωρού.

Τέτοιες πρακτικές καταδεικνύουν παντελή έλλειψη ήθους και όχι μόνο πολιτικού. Κάνατε κύριοι τον κόσμο αυτής της χώρας να κλάψει. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Ντροπή σας.

Από τον νέο πρωθυπουργό αλλά περισσότερο από την νέα Βουλή απαιτούμε την άμεση κατάργηση της φορολόγησης των φτωχών με τα τεκμήρια. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που υποχρεούνται να καταβάλουν οι άνεργοι νέοι μας και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που καθιερώθηκε ως μόνιμη πλέον και την ζητάτε από όλους ακόμη και από εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν, στον υπολογισμό της οποίας μάλιστα χρησιμοποιούνται και τα τεκμήρια.

Στηρίξτε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Ζητείστε τους συγνώμη. Τους κάνατε να πονέσουν πολύ και δεν το άξιζαν.

ΠΗΓΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: