Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Σημείο βρασμού...

Ο «ατμός» που έχει συγκεντρωθεί στο κοινωνικό «καζάνι» που βράζει είναι περισσότερος από εκείνον που εκτονώθηκε από τη βαλβίδα της εκλογικής αναμέτρησης.

Η οικονομική ασφυξία, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, οι διαδοχικές ατιμώσεις και προσβολές από τους ξένους (ως κι ο Ερντογάν της τριτοκοσμικής Τουρκίας μπήκε στον χορό), το μπαράζ της εγκληματικότητας, η ανασφάλεια και τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται διαρκώς στους πολίτες είναι μερικοί από τους πολλαπλασιαστές του προαναφερθέντος «ατμού», που πασχίζει να βρει τρόπο να διαφύγει.

Δυστυχώς, η Ελλάδα πλέον λειτουργεί ως εργαστήριο πειραμάτων κοινωνικού αυτοματισμού. Το αποκάλυψε κι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο βασικός πρωταίτιος της σημερινής κατάντιας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Time». «Μας έκαναν πειραματόζωα» είπε ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα σ' αυτή τη φριχτή περιπέτεια του Μνημονίου.

Οι κίνδυνοι του ολέθριου διχασμού είναι ορατοί και το ευκταίο για τους Ελληνες είναι να κατορθώσουν να μην κάνουν τη χάρη στους ντόπιους και ξένους παράγοντες, που ποντάρουν τα ρέστα τους σε μια εμφύλια σύρραξη. Τα «πειραματόζωα» δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που στήνουν εδώ και χρόνια οι αρχιτέκτονες του χάους και οι κερδοσκόποι της δυστυχίας.

Οσο δύσκολο κι αν ακούγεται, η ψυχραιμία πρέπει να διατηρηθεί και οι πολίτες να μην παρασύρονται από τις σειρήνες της βίας και από τις κατευθυνόμενες υπενθυμίσεις του μίσους, που μας κατέστρεψε έπειτα από το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τις δεινές περιστάσεις και σπείρουν τη διχόνοια πρέπει να απομονωθούν, και όσα ΜΜΕ έχουν απομείνει ανεξάρτητα οφείλουν να συμβάλλουν στη διατήρηση της εθνικής ενότητας.

Μόνο με ομόνοια, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και κατανόηση μπορούμε να προχωρήσουμε.



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Όταν ο προεκλογικός αγώνας γίνεται με τους σημερινούς διχαστικούς όρους, η ημέρα των εκλογών θα είναι "θερμή" και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο διχασμός να γίνει πιο εμφανής και να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Βέβαια... όταν, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, επικρατεί ο λαϊκισμός και τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα... όταν τα ΜΜΕ δεν είναι πλέον (εδώ και καιρό) ανεξάρτητα και για την τηλεθέαση ή την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων υπερ-προβάλουν διχαστικές απόψεις και λαϊκιστικές κορώνες... είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει η ψυχραιμία και η απλή κοινή λογική.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: