Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ : 1930 - 2012...

Ο Νέστορας Μάτσας-αδελφός του εμβληματικού «κακού» του ελληνικού κινηματογράφου Αρτέμη Μάτσα-έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο. Από τις ξεχωριστές φυσιογνωμίες των γραμμάτων, δημοσιογράφος μαζί και λόγιος, συγγραφέας και μεταφραστής, αγάπησε τα γράμματα και τις τέχνες και έλαβε πλήθος διακρίσεων.

Σε εποχές δύσκολες άφησε πίσω του την Αθήνα για το μακρινό Παρίσι, στο οποίο έφτασε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να σπουδάσει θέατρο, κινηματογράφο και δημοσιογραφία. Επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 40, ξεκίνησε να αρθρογραφεί αρχικά ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΕΣΤΙΑ» αλλά τα περιοδικά «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», ενώ στενή ήταν η συνεργασία του και με την κρατική τηλεόραση.

Του ουσιαστικό ωστόσο μεράκι του ήταν η λογοτεχνία και η φιλοσοφία. Διέθετε μια δική του ερμηνευτική ματιά για τα σπουδαία αρχαία κείμενα όπως τους Πλατωνικούς Διαλόγους, τα φιλοσοφικά κείμενα των Κυνικών και των Σκεπτικών δημοσιεύοντας μάλιστα μια σειρά από βιβλία. Συνολικά τα 35 βιβλία του έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια κόσμου καθώς έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες-ακόμη και στα κινεζικά-και έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις.

Εκτός από φιλοσοφική θεώρηση ο Νέστορας Μάτσας διέθετε και μια ξεχωριστή εθνογραφική ματιά αφού ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τέτοιους είδους εκπομπές και έκανε δημοφιλή στην κρατική τηλεόραση τα επιμορφωτικά-λαογραφικά ντοκιμαντέρ-τα οποία επίσης διακρίθηκαν. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει καταγράφουμε ενδεικτικά: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας, Διεθνή Έπαινο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, Βραβείο Πόλεως Αθηνών, Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Μπότση, κ.ά.

Γενικά, μιλώντας, ο Νέστορας Μάτσας ανήκε στην παλιά γενιά των μορφωμένων ανθρώπων, με ήθος και συνέπεια, ένας άνθρωπος αβρός με αστική καταγωγή. Καινοτόμος σε πολλές περιπτώσεις και ακάματος γραφιάς δεν σταμάτησε να γράφει για θεωρία και φιλοσοφία ακόμη και μέχρι πρόσφατα: χαρακτηριστικό είναι το βιβλίο του σύγχρονα με τις θεωρίες του Φρόυντ και τον σύγχρονο κόσμο αλλά και τα πλήθος δοκιμιογραφικά του σχόλια.

Εν ολίγοις υπήρξε ένας αυθεντικά καλλιεργημένος άνθρωπος βγαλμένος από τη λόγια πραγματικότητα μιας άλλης εποχής. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 30 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Καισαριανής, ενώ παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα στα Παιδικά Χωριά SOS.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: