Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σε λίγο θα μας λένε και οι Ευρωπαίοι ότι δεν διάβασαν το Μνημόνιο...

Εδώ και δύο χρόνια γράφαμε ότι το Μνημόνιο είναι λάθος. Εδώ και δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία και η Αριστερά έλεγαν ότι θα καταστρέψει τη χώρα.

Εδώ και δύο χρόνια όλοι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει με τα μέτρα που συνομολόγησε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Κι αφού ήρθε η αρχική και μουδιασμένη αμφισβήτηση του Μνημονίου από το εσωτερικό της χώρας, τώρα έρχεται και από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα κάποιοι πρώην υπουργοί και βουλευτές, αρχικά με μισή φωνούλα για να μην τους ακούσουν οι τροικάνοι και τους κάνουν ντα, άρχισαν να λένε ότι έγιναν και λάθη, πρέπει να γίνουν διορθώσεις, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα.

Όσοι πολιτικοί και αναλυτές φώναζαν με στεντόρεια φωνή χάνονταν στις ασυναρτησίες του κ. Παπανδρέου και των υπολοίπων.

Και ξαφνικά, από παντού ακούμε ότι απέτυχε το Μνημόνιο. Βγαίνει η Μέρκελ λοιπόν και λέει ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και δεν μπόρεσαν να λάβουν μέτρα σταθεροποίησης της κρίσης χρέους.

Γιατί φράου Μέρκελ; Τώρα το καταλάβατε ότι είστε φάουλ;

Έρχεται και ο Ολι Ρεν, ο κύριος «καλό κουράγιο» και λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, μπάχαλο τα κάνατε κύριε Ολι Ρεν.

Παρά τις τάσεις αυτοκριτικής, πάντως, οι Ευρωπαίοι μας βάζουν και πάλι στο στόχαστρο και το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό. Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για θέματα οικονομίας το κλίμα για την Ελλάδα ήταν βαρύτατο. Ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ, επέκρινε την Ελλάδα και τα πενιχρά αποτελέσματα που παρουσιάζει σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται η Ευρώπη με μια μάλλον χαμένη υπόθεση.

Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν επισήμανε την αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις διευκολύνσεις που της παρείχε η Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ολι Ρεν δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσει θετικά το PSI πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Με λίγα λόγια, σκοτσέζικο ντους. Από τη μια βλέπουν τα λάθη τους κι από την άλλη βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. Όπως είναι φανερό, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο. Τα σενάρια πλέον έχουν λιγοστέψει. Είτε το PSI υπογραφεί, είτε όχι, ο δρόμος προς τις εκλογές είναι και σύντομος και μονόδρομος. Το σύστημα είναι έτοιμο να σκάσει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και οι πιέσεις των ξένων να δεσμευτούν και οι επόμενες κυβερνήσεις και να χαθεί το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί θελήσει να ρίξει ο επόμενος πρωθυπουργός, δείχνει το αδιέξοδο. Πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό.

ΠΗΓΗ  antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: