Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ...



Την περίοδο των Χριστουγέννων είχα παρουσιάσει το βιβλίο “Στα βήματα του Ασκληπιού” του γιατρού και φίλου Γιώργου Νεοφώτιστου και είχα υποσχεθεί ότι θα επανέλθω με την προσωπική μου κριτική αφού το διαβάσω.

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικά μυθιστορήματα και δει σε αυτά που αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα οπότε αυτό το βιβλίο ήταν ακριβώς στα μέτρα μου!

Κάνει τον αναγνώστη, όπως και τον βασικό ήρωα του μυθιστορήματος, να μεταφερθούν με έναν μυστηριώδη τρόπο σε μία εποχή που την γνωρίζουμε μόνο από τα βιβλία της ιστορίας.

Μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύουμε στην Επίδαυρο και στο Ασκληπιείο με “ξεναγό” τον Θεαγένη αλλά και στην Αθήνα του Περικλή το 430 π.Χ..

Ζούμε την καθημερινότητα της εποχής, ανακαλύπτουμε τις συνήθειες των Ελλήνων της αρχαιότητας και τον τρόπο σκέψης τους.

Πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, με ροή που σε συνεπαίρνει και με μεγάλη άνεση μετατρέπει την ευχαρίστηση της ανάγνωσης ενός μυθιστορήματος σε  εγκυκλοπαιδική ιστορική γνώση.

Ένα μυθιστόρημα όπου μπλέκονται το σήμερα με το χθες και η φαντασία με την ιστορία.

Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας έχει μελετήσει πάρα πολύ την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και έχει περπατήσει κυριολεκτικά και... ιστορικά τα μέρη στα οποία με τόσες λεπτομέρειες αναφέρεται.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα ως ανάγνωσμα ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί με τα ιστορικά μυθιστορήματα.

Είμαι σίγουρη ότι όποιος το διαβάσει θα το λατρέψει.

Άλλωστε, δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο σχόλιο για ένα βιβλίο από το να το τελειώνεις και να μελαγχολείς σκεπτόμενος... “δυστυχώς τελείωσε”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: