Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ “ΠΑΡΑΜΥΘΙ” ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ...

Όχι! Δεν συντάχθηκα ξαφνικά με την Παπαρήγα!
Δεν θεωρώ εργαζόμενο μόνο τον μισθωτό αλλά εξίσου εργαζόμενο, αν όχι και περισσότερο, το... “αφεντικό”, οπότε ουδέποτε θα μπορούσα να συμφωνήσω με τις απόψεις του ΚΚΕ!

Γιατί λοιπόν χαρακτηρίζω “παραμύθι” το μισθολογικό κόστος;

Οι “φωστήρες” θεωρούν ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο...  ανταγωνιστικοί.

Ας υποθέσουμε ότι δεν ελπίζουν να μας φτάσουν σε επίπεδα Κίνας ή Ινδίας αλλά ότι προσδοκούν να μας... “Βουλγαροποιήσουν”.

Είναι γεγονός ότι στην Βουλγαρία είναι φθηνό το εργατικό κόστος όχι μόνο λόγω χαμηλών μισθών αλλά και λόγω χαμηλών εργοδοτικών εισφορών.

Ταυτόχρονα όμως είναι και μία χώρα στην οποία συναντάμε ίσως τον χαμηλότερο δείκτη τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή το χαμηλότερο κόστος παραγωγής προϊόντων.
Χαμηλότερο εργατικό κόστος, χαμηλότερη φορολόγηση (τουλάχιστον κατά 10%!), χαμηλότερο κόστος λοιπόν επιχειρηματικών εξόδων (πχ ΔΕΚΟ), κλπ, κλπ, κλπ.

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες στην ΕΕ με μεγαλύτερη παραγωγή, περισσότερες εξαγωγές και εξέχουσα ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια οικονομία.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με μισθούς πολύ υψηλότερους έως πολλαπλάσιους από αυτούς στην Ελλάδα, διαθέτουν μεγάλες βιομηχανίες και παράγουν/εξάγουν προϊόντα πιο φθηνά από την χώρα μας!

Χώρες όπως η Ελβετία, με μισθούς πολύ υψηλότερους έως πολλαπλάσιους από αυτούς στην Ελλάδα, έχοντας πολύ ακριβότερες ξενοδοχειακές μονάδες και αξιοθέατα... βουνά, χιόνι και σοκολάτες, γεμίζουν ασφυκτικά από τουρίστες!

Με λίγα λόγια...

Αντί, κύριοι της τρόικα και της “Ελληνικής” “κυβέρνησης” να ασχολείστε με το  μισθολογικό κόστος και την “Βουλγαροποίηση” της χώρας, τι θα λέγατε να ασχοληθείτε επιτέλους με την δουλειά σας και να βελτιώσετε το επιχειρηματικό περιβάλλον γενικά στην χώρα;

Φροντίστε να μειώσετε τους φόρους και τα τέλη...
φροντίστε να μειώσετε τις εργοδοτικές εισφορές...
φροντίστε να μειώσετε τις τιμές των ΔΕΚΟ...
φροντίστε να μειώσετε την γραφειοκρατία...
φροντίστε να παρέχετε σταθερότητα δημοσιονομική και οικονομική...
φροντίστε να οργανώσετε το κράτος έτσι ώστε να ξέρει ο επιχειρηματίας τι μπορεί να παράγει και που...
φροντίστε δηλαδή να βοηθήσετε την σωστή (όχι την επιδοτούμενη, μεταξύ φίλων και επιχειρηματικά άσχετων!) ιδιωτική πρωτοβουλία αντί να την “ποινικοποιείτε” και να την ρίχνετε στο πυρ το εξώτερο...
και μετά μιλάμε και για το μισθολογικό κόστος!

Είναι λογικό και δεν χρειάζεται να έχεις τα φοβερά και τρομερά πτυχία των “φωστήρων” για να καταλάβεις ότι η ανταγωνιστικότητα έχει σαφώς σχέση με το κόστος αλλά έχει σχέση και με το τι παράγεις (πόσο χρήσιμο, πρωτότυπο, ζητούμενο είναι το προϊόν σου στις αγορές), την ποιότητά του, την δυνατότητα τήρησης των συμφωνιών με τους πελάτες σου (πχ ημερομηνίες παράδοσης!) και πολλούς άλλους παράγοντες.

Ας ξεκινήσει επιτέλους αυτό το κράτος να βοηθάει την ιδιωτική πρωτοβουλία αντί να της βάζει εμπόδια σε κάθε της βήμα και δεν θα χρειαστεί καμία μείωση εργατικού κόστους ή κατάργηση μισθών.

Κανένας ΣΩΣΤΟΣ επιχειρηματίας δεν θέλει μη ικανοποιημένους και, κατ' επέκτασιν μη αποδοτικούς, εργαζόμενους!

Όλοι οι ΣΩΣΤΟΙ  επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι όσο καλύτερο περιβάλλον εργασίας και αποδοχές παρέχουν στους εργαζόμενους τους τόσο καλύτερα θα πηγαίνει η επιχείρησή τους.

Δεν ήταν τρελοί οι παλαιότεροι επιχειρηματίες οι οποίοι διέθεταν ακόμα και τα λεωφορεία της επιχείρησης για δωρεάν εκδρομές του προσωπικού τους τις Κυριακές ή έκαναν δώρο σε όλους τους εργαζόμενους γαλοπούλες και αρνιά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Απλά ήταν ΣΩΣΤΟΙ επιχειρηματίες οι οποίοι δεν περίμεναν τις επιδοτήσεις από το κράτος και την ΕΕ για να ζήσουν!

Αφήστε λοιπόν κύριοι ήσυχο το εργατικό κόστος και αναλωθείτε στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος  που ΕΣΕΙΣ καταστρέψατε τα τελευταία χρόνια!

Απλή κοινή λογική...

1 σχόλιο:

firiki2010 είπε...

Πολύ σωστές οι επισήμάνσεις σου και δυστυχώς πολύ σπάνιες!
Μας απασχολεί μονίμως το μισθολογικό κόστος, και δεν ασχολούμαστε σχεδόν καθόλου με το να οργανωθούε έτσι ώστε να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα (προιόντα, υπηρεσίες, οτιδήποτε).