Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ...

  
Γράφει ο γιατρός Γιώργος Νεοφώτιστος.

  Όταν τα ΜΜΕ  αναλώνονται  όλο και συχνότερα   στο να τονίζουν με κάθε  τρόπο  τους κινδύνους των ¨προώρων¨ εκλογών,  μήπως θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τι ακριβώς εννοούν με  τη λέξη πρόωρες..

   Πρόωρες εκλογές σημαίνουν, στα Ελληνικά που  δεν έχουμε ακόμα ξεχάσει, εκλογές οι οποίες γίνονται  προτού λήξει η  θητεία μιας ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ Κυβέρνησης      Άλλωστε στη νεότερη Ελλάδα , οι περιπτώσεις των μη πρόωρων εκλογών μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

   Όμως σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ¨ειδοποιός¨ διαφορά.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  εδώ και μήνες  ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. 

   Ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός , έχει τραπεί σε φυγή για διάφορους λόγους, η Κυβέρνησή του έχει ¨αποσυντεθεί¨ στα εξ ων είχε συντεθεί  και ο Πολιτειακός Άρχων,  που  η μόνη του ( πανάκριβα πληρωμένη προσθέτω)   ευθύνη είναι  να προστατεύει  την συνταγματική  νομιμότητα ,  επιδειχτικά σιωπά. 

   Όταν  η μοναδική διέξοδος σε μια τέτοια  ¨σχιζοφρενική¨ κατάσταση  είναι η  προσφυγή  στους πολίτες , για τους οποίους φτιάχτηκε αυτό το ρημάδι το Σύνταγμα,   ποιος  δίνει το δικαίωμα σε ΟΠΟΙΟΥΣ  αποκωδικοποιούν αυτή τη αναγκαιότητα , σαν Πρόωρες εκλογές;

  Επιτέλους  ζητάμε  όλοι οι πολίτες  το αυτονόητο. Η  χώρα εξέθρεψε δεκάδες  συνταγματολόγους,  λαλίστατους σε ήσσονος σημασίας  θέματα.  Οι στιγμές  απαιτούν από αυτούς  να  αφήσουν , εκείνοι πρώτοι ,  το  ανέξοδο αναμάσημα  των ¨περί διαγραμμάτων¨ και να  βγουν ΔΗΜΟΣΙΑ , όπως αρμόζει σε ενεργούς και υπευθύνους πολίτες να εκφραστούν.

   Για το λαό  καμιά σημασία  δεν έχει η λογική των σκοπιμοτήτων, αυτό  άλλωστε δεν εμπεριέχεται σε κανένα Σύνταγμα. Θέλει απλά  από αυτούς,  ερμηνεύοντας  συνθήκες αλλά και το ¨γράμμα¨ του Συντάγματος , να μιλήσουν για   το πρακτέο,  σε μια πραγματικά  ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ συνταγματική καμπή.

  Ο Ιπποκράτης έλεγε  πως  «.. ο καλός καπετάνιος έχει μια,  ίσως  και  μοναδική ευκαιρία,  να αποδείξει πως είναι καλός. .όταν το καράβι του βρεθεί σε μεγάλη φουρτούνα…»

     Η ¨φουρτούνα¨ έχει σαρώσει πλέον τη χώρα . Δεν είναι    μοναδική ευκαιρία σε τέτοιους  λαμπρούς  επιστήμονες , να αποδείξουν  πόσο αξίζουν; Με απλό αλλά και  κατηγορηματικό  τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση , να  δηλώσουν  αν   μιλάμε  για πρόωρες όντως εκλογές ή  για καθ’ όλα κανονικές  αναγκαίες  και  ίσως τις σημαντικότερες εκλογές της Ελληνικής ιστορίας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: