Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΣΥΝΕΝΟΧΗ, Ή ....

Πολύς λόγος γίνεται, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, για την συναίνεση.

Όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, κατηγορούν τον Σαμαρά γιατί δεν αποδέχεται την “αναγκαία” συναίνεση.

Και καλά.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται από χιλιόμετρο γιατί επιμένει στην συναίνεση. Ψάχνει συνένοχο!

Το ίδιο ισχύει και για το ΛΑΟΣ και την ΔΗΣΥ οι οποίοι προφανώς έχουν καταλάβει, ή έστω ψυλλιάζονται, ότι η στήριξη στο μνημόνιο ήταν πολύ μεγάλο λάθος (φαίνεται άλλωστε εκ των αποτελεσμάτων του...) και τους έχει στοιχίσει ακριβά, οπότε είναι “βαρύ” να αποδειχθεί ότι ο Σαμαράς είχε δίκιο!

Για την αριστερά δεν υπάρχει θέμα συζήτησης αφού χρόνια τώρα είναι λαύροι κατά του δικομματισμού επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο.

Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις είναι η πίεση της τρόικα για συναίνεση.
Αναρωτήθηκα γιατί τους ενδιαφέρει τόσο πολύ και γιατί την θεωρούν προϋπόθεση της επιτυχίας του μνημονίου.

Ψάχνουν απλώς τρόπο να δεσμεύσουν την ΝΔ για την ομαλή συνέχεια εφαρμογής του μνημονίου σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές (όποτε και αν γίνουν) ή υπάρχει και κάτι άλλο...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστερεί σημαντικά τις “σωτήριες” μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως πλήττουν το βαθύ (δημόσιο) ΠΑΣΟΚ προφανώς με δικαιολογία τις “αντιδράσεις της αντιπολίτευσης”.

Η τρόικα, όπως και κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος που όμως δεν γνωρίζει τα Ελληνικά δεδομένα, το αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη και αντίρρηση.

Πως να εξηγήσεις στους τρίτους ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται... το ΠΑΣΟΚ!

Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι αν η κυβέρνηση κάνει πράξη τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, πχ αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, καταργήσεις συμβουλίων και οργανισμών του δημοσίου, άρση των προσλήψεων ή έστω εφαρμογή του 1:5, αλλά και τόσα άλλα, θα ξεσηκωθούν όλοι οι... ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ!

Δεν αποτελεί τιμή για την ΝΔ αλλά η ιστορία της δείχνει ότι ανέκαθεν και σε όλες τις περιπτώσεις αντιδρά “με το γάντι”.
Δεν είναι η ΝΔ που θα κλείσει τους δρόμους, που θα κάψει την Αθήνα, που θα βάλει λουκέτο στις ΔΕΚΟ, αυτή τέλος πάντων που θα ξεσηκώσει τον κόσμο και θα παραλύσει την χώρα.
Δεν έχει γίνει ποτέ και δεν το βλέπω να γίνεται και τώρα!

Άντε όμως να το εξηγήσεις αυτό στην τρόικα...

Τι να πει η κυβέρνηση;
“Δεν ελέγχουμε πλέον τους δικούς μας”;
Πως να τους εξηγήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει αλώσει και λυμαίνεται το δημόσιο από την δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ;!
Πώς να παραδεχτεί στα “αφεντικά” της ότι φοβάται... τρέμει... τους δικούς της;

Τι πιο εύκολο λοιπόν από το να κατηγορήσει την αντιπολίτευση και τον Σαμαρά...

“Η ανεύθυνη ΝΔ δεν συναινεί και θα αντιδράσει έντονα οπότε στο τέλος θα μας ρίξουν από την κυβέρνηση και πάει το μνημόνιο... άρα πρέπει να μας στηρίξετε και να πιέσετε για συναίνεση ώστε να γίνουν όλα ομαλά”!

Ο Σαμαράς είναι δεδομένο και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το μνημόνιο οπότε... όλα καλά!

Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που η ίδια έχει αποδεχτεί και υπογράψει, οι δικοί της συνεχίζουν την “δουλειά” τους και για όλους φταίει ο Σαμαράς!

Για όλους; Όχι βέβαια!

Μπορεί οι τροϊκανοί να το... “καταπίνουν αμάσητο” όπως λέμε στα μέρη μας, οι Έλληνες όμως γνωρίζουν, καταλαβαίνουν και αναλόγως θα ψηφίσουν όταν με το καλό έρθει εκείνη η ώρα!

Απλή κοινή λογική...

1 σχόλιο:

firiki2010 είπε...

Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει συναίνεση έστω και με την μορφή της συνενοχής. Περισσότερο θέλει μια αφορμή για να λέει ότι η "κακιά" ΝΔ δεν συναινεί.Και βέβαια δεν απαντά (για την ακρίβεια δεν απαντούν η παρατρεχάμενοι που δήθεν προωθούν την ιδέα της "συναίνεσης) στο ερώτημα
Με ποιον τρόπο η έλλειψη συναίνεσης της ΝΔ εμποδίζει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την πολιτική του; Ισως επειδή το ερώτημα δεν τίθεται αρκετά πιεστικά.
Οσο για την συναίνεση που ζητάν οι Ευρωπαίοι ή δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται στην Ελλάδα (όπως λες) ή "τα λεν της νύφης για να τ΄ ακούσει η πεθερά" Βλέπεις τους πέφτει δύσκολο να πουνε δημοσίως "Η κυβέρνηση πρέπει να τα βρεί με τον εαυτό της και να... κυβερνήσει!"
11/5 και 13/5 ανέβασα κι εγώ στο firikiki 2010 κάτι περί συναίνεσης ("Συναίνεση με τον εαυτό της" και "Ζάππειο2 και συναίνεση")Οποιος ενδιαφέρεται....