Σάββατο 7 Μαΐου 2011

«Καλλικράτης», κατάρρευση, κατεδάφιση και κατάντια…


Γράφει ο
Γιώργος Τσιούνης

Δεν άρεσε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, ο οποίος προφανώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο «Καποδίστριας» και αποφάσισε να τον ακυρώσει, να τον γκρεμίσει και να τον ρίξει στα σκουπίδια!

Δεν του άρεσε ο «Καποδίστριας» του κ. Ραγκούση ή καλύτερα εζήλωσε την επιτυχία του Αλέκου Παπαδόπουλου ο οποίος αναδιάρθρωσε το όλο σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, έδωσε ισχυρές κινητήριες δυνάμεις στους δήμους και τις κοινότητες, τις προίκισε με τα απαραίτητα μέσα, όπως αυτοκίνητα, μηχανήματα, επιστημονικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό τους ΟΤΑ και άνοιξε νέους δρόμους και νέες προοπτικές για την παραγωγή, την επιτέλεση έργου προς όφελος του λαού μας.

Βέβαια, στον «Καποδίστρια» του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου υπήρξαν ατέλειες και λάθη, τα οποία όμως θα μπορούσαν να διορθωθούν με βάση την πείρα που αποκτήθηκε στο διάστημα της εφαρμογής του αυτοδιοικητικού αυτού συστήματος, από τον ίδιο το δημιουργό του ή από άλλον ή άλλους με απαραίτητη πάντοτε την συνεργασία του.

Ο «Καποδίστριας», χωρίς αμφιβολία, υπήρξε μια πραγματική κατάκτηση στον διοικητικό τομέα της μεταπολεμικής Ελλάδας, μια επιτυχής αναδιαρθρωτική τομή που στέφθηκε από επιτυχία και έδωσε την ευκαιρία και τις δυνατότητες στους δήμους και τις κοινότητες, να παρουσιάσουν έργο αξιοθαύμαστο σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα οι ΟΤΑ της επαρχίας είχαν προόδους μεγάλες σε όλους τους τομείς. Επιτυχίες σε προγραμματισμούς κι εκτελέσεις έργων κυρίως κοινωφελών, στα μορφωτικά και πολιτιστικά δρώμενα, στις καθαρά τοπικές και αυτοδιοικητικές δραστηριότητες, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η φροντίδα και η εξυπηρέτηση των δημοτών, η τουριστική ανάπτυξη, οι συγκοινωνίες, οι εξυγιάνσεις και οι καθαρισμοί και γενικά σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους.

Ζω σε πρώην "Καποδιστριακό" δήμο, από τους μικρούς και έζησα τα επιτεύγματά του. Έζησα ημέρες, μήνες και έτη έντονης εργώδους δραστηριότητας των "Καποδιστριακών" δήμων, έζησα την κατασκευή έργων, ανέγερσης κτιρίων, δημιουργίας πλατειών και χώρων αναψυχής, πάρκων περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακής αγωγής, γνώρισα την επιμέλεια και το ζήλο των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, έζησα τους αγώνες για την δημιουργία των "Καποδιστριακών" πολιτιστικών οργανώσεων και συλλόγων, μουσικών συγκροτημάτων, χορωδιών, φιλαρμονικών, υδρευτικών και αποχετευτικών έργων, χώρων άθλησης κλειστών και ανοιχτών, γηπέδων και άλλων πολλών, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες.

Τα έζησα, τα είδα και τα καμάρωσα όλα αυτά.

Και τώρα τι;

Τώρα χάος, διάλυση και άλλες χειρότερες καταστάσεις που αποφεύγω να περιγράψω και εύχομαι να μην πάνε στο ακόμη χειρότερο.

Τώρα οι υπηρεσίες καθαριότητας χωλαίνουν στους "πρώην" και μπορώ να βεβαιώσω ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων από τρεις φορές την εβδομάδα, γίνεται δύο φορές και πλημμελώς.

Κάποιες κυρίες, στον "πρώην" δήμο μας, πλένουν αυτές τους κάδους σκουπιδιών, οι οποίοι δεν αδειάζουν καλά και δεν καθαρίζονται όπως πριν από τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να μένουν σ' αυτούς παλιά σκουπίδια και να σαπίζουν, με όλες τις συνέπειες!

Μεταξύ των κυριών αυτών είναι και κυρία της οικογένειάς μου. Άρα διάψευση δεν χωράει, όπως δεν χωράει καμιά δικαιολογία για το "αλαλούμ" που επικρατεί μεταξύ των υπηρεσιών που απέμειναν στους καταργηθέντες δήμους, των αρμοδιοτήτων των τοπικών εκλεγμένων συμβουλίων που ουσιαστικώς είναι ανύπαρκτες.

Δεν κατηγορώ τους υπαλλήλους της καθαριότητας. Αντίθετα, τους επαινώ γιατί αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στις πρόσθετες εργασίες που τους φόρτωσαν.

Δηλαδή, πλήρης κοροϊδία του "Καλλικράτη"!

Τώρα, οργανισμοί και οργανώσεις των "πρώην" αντιμετωπίζουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία.

Εξ άλλου, τα πάσης φύσεως μηχανήματα των "προικιών" του "Καποδίστρια" πήραν την άγουσα για τους "Μητροπολιτικούς δήμους - κράτη"!

Το ίδιο έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό και με τους υπαλλήλους, πάσης φύσεως και ειδικότητας, οι οποίοι ήδη υπηρετούν στο κέντρο για τις ανάγκες του κέντρου και μόνον αυτού.

Για μεγάλη και πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή παρουσιάζει τον "Καλλικράτη" ο εμπνευστής του υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, ο οποίος δυστυχώς, έχει πείσει και τον πρωθυπουργό για το κατόρθωμά του.

Εκείνο ωστόσο για το οποίο ο κ. Ραγκούσης δεν μας έχει πληροφορήσει, είναι ο τρόπος με τον οποίο η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του, η... κοσμοθεωρία του στον τομέα της αυτοδιοίκησης, θα επιτύχει οικονομίες για τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Ας μας το κάνει λιανά.

- Μήπως με τις απολύσεις προσωπικού που ήδη άρχισαν;

- Μήπως με την εγκατάλειψη των... δημοτικών επαρχιών;

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο "Καλλικράτης" θα καταρρεύσει και μαζί του θα χάσουμε και τον εμπνευστή και οργανωτή του που μας εμφανίσθηκε από το πουθενά και όπως η ιστορία και η πείρα μας διδάσκει, θα καταλήξει στο πουθενά, εκεί δηλαδή απ' όπου ήρθε. Μακάρι…

Ασφαλώς μιλάμε για τον "Καλλικράτη" που αφορά τους ΟΤΑ (δήμους και κοινότητες) και όχι για την περιφερειακή διαίρεση και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, όπως αρχικά πιστέψαμε θα μπορούσαν να εργασθούν επωφελώς για τις περιοχές τους, αν δεν υπήρχαν οι... διορισμένοι υπερπεριφερειάρχες επόπτες και προϊστάμενοι που τους "καπέλωσαν"!

Αυτά για τον "Καλλικράτη" που θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε μαρασμό, κυρίως τις επαρχιακές περιοχές.

Ωστόσο, σε μερικούς "πρώην" δήμους άρχισαν οι αντιδράσεις πολιτών, φορέων, οργανώσεων κλπ., που βλέπουν να χάνονται, να καταρρέουν τα επιτεύγματα χρόνων και χρόνων!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: