Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επιτέλους καλοκαίρι...

Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης 

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ! Σε δύο ημέρες  (σ.ι. αύριο!) έρχεται ο Ιούνιος! Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος είναι οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες. Είναι οι «οικονομικοί» μήνες! Τέρμα η δαπάνη για πετρέλαιο, αφού δεν χρειάζεται η θέρμανση. Μειωμένη η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα, και επειδή ο ήλιος φέγγει ως αργά αλλά και επειδή υπάρχει -ας είναι καλά!- ο ηλιακός. Ενα φθηνό μπλουζάκι κι ένα παντελόνι εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ενδυμασία. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλή θερινή τροφή και είναι και φθηνότερα. Κι είναι και η εποχή που θα χαρούμε τις παραλίες και τα θαλασσινά νερά.

Είναι η εποχή των «καλοκαιρινών διακοπών»! Κι ήταν και μια εποχή που έπαιρνες και επίδομα αδείας, μισό μισθό! Και μετά ήρθε το Μνημόνιο κι έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Το θέμα των τόσο επιθυμητών καλοκαιρινών διακοπών πάντοτε δημιουργούσε προβλήματα. Ο προβληματισμός «πού θα πάμε για διακοπές εφέτος;» απασχολούσε και δίχαζε ακόμη και οικογένειες. Βουνό ήθελε η μανδάμ, θάλασσα επιθυμούσε ο άντρας του σπιτιού. «Εξωτερικό» έλεγε ο ένας,
«εσωτερικό» επέμενε άλλος. «Κοσμικό νησί» ζητούσαν τα παιδιά, «μοναχική παραλία» ήθελαν οι γονείς. Και θα συνεχιζόντουσαν και εφέτος αυτές οι διαμάχες, αν δεν είχε έρθει το Μνημόνιο, να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Χάρη στο Μνημόνιο, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πάνε διακοπές. Οι πολλοί ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που το θέμα «διακοπές» να είναι εκτός συζητήσεως. Το πολύ πολύ κάνα κυριακάτικο μπάνιο σε καμιά κοντινή παραλία!

Διά του Μνημονίου λύθηκε κι άλλο ένα ετήσιο πρόβλημα: Ποιον μήνα θα πάμε διακοπές; Οποιον ρωτούσες πότε θέλει να πάρει την άδειά του, θα σου έλεγε: «Τον Αύγουστο»! Πολλοί κατηγορούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους πως την κοπανάνε κάθε Αύγουστο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί, εκείνον τον μήνα, το Δημόσιο. Χάρη στο Μνημόνιο, είτε γίνει δεκτή η πρόταση Ραγκούση, για απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, είτε γίνει δεκτή η πρόταση Σαμαρά -να παίρνουν τον μισό μισθό και να κάθονται στο σπίτι- κι αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί. 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μη δουλεύουν το Αύγουστο και το Δημόσιο να μη λειτουργεί όλον τον χρόνο!

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την τρόικα που, για εφέτος τουλάχιστον, αλλά και για πολλά επόμενα χρόνια, θα μου έχει εξασφαλίσει έρημες, μοναχικές, παραλίες.

Καλό καλοκαίρι, Ελληνες!

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: