Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ: ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΓΚΡΙΝΙΑ...

Μπορεί εχθές να “έπεσαν” τα blogs εγώ όμως δεν ξέχασα ότι είχα υποσχεθεί να γκρινιάξω και λίγο για το Ζάππειο ΙΙ.

Αφού λοιπόν αναφέρθηκα στα καλά της παρουσίασης ή για να είμαι ακριβής, σε μερικά από αυτά γιατί ήταν πολλά... ώρα για τα αρνητικά.

Υπενθυμίζω στους φίλους που θα σκεφτούν να μου στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας ότι η κριτική γίνεται καλοπροαίρετα και είναι προς την βελτίωσή μας!

Κατ' αρχάς η μείωση του ΦΠΑ ή μάλλον η επαναφορά της στην προτέρα ΠΑΣΟΚ κατάσταση θεωρώ ότι είναι άτολμη.
Μία μεγαλύτερη μείωση (στο 15% ή και παρακάτω) θα έχει σίγουρα αποτελέσματα με άμεση και αισθητή μείωση τιμών στην αγορά, αύξηση της κατανάλωσης και άρα αύξησης των εσόδων για το κράτος.
Μην ξεχνάμε ότι και επί Καραμανλή υπήρχε πρόβλημα είσπραξης του  γιατί τον θεωρούσαν ήδη υψηλό καθώς και ότι πολλοί απορρόφησαν μέρος της αύξησης που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ οπότε φοβάμαι ότι δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα η επιστροφή στο 19%.

Υπήρχαν και ελλείψεις...

Δεν έγινε καμία αναφορά στους φόρους ακινήτων.
Ενώ έγινε συζήτηση για την τόνωση της οικοδομής με μέτρα όπως πχ η κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας – οποιασδήποτε, πρώτης, δεύτερης, εξοχικής κλπ.- για τρία χρόνια και ειπώθηκε ότι “η οικοδομή παραμένει η ατμομηχανή της Οικονομίας” κανένας λόγος δεν έγινε για τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.
Δεν ακούσαμε τίποτα για το ΕΤΑΚ, τον ΦΜΑΠ, τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, κλπ οι οποίοι είναι κανονική μάστιγα για τους ιδιοκτήτες.
Τα ακίνητα πληρώνουν φόρους κατά την (με οποιονδήποτε τρόπο!) μεταβίβασή τους ή ανέγερσή τους με ήδη φορολογημένα έσοδα, φόρους για τα εισοδήματα που παρέχουν στους ιδιοκτήτες, τοπικούς φόρους και δυστυχώς, τον πιο άδικο όλων, φόρο απλής κατοχής!
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι κάτι το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο, αφορά ευθέως  την ανάπτυξη του τομέα των κατασκευών και η ΝΔ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση άμεσα!

Μπορώ να αναφέρω και πολλές άλλες ελλείψεις στην ομιλία Σαμαρά, όπως πχ δεν έγινε αναφορά στους “αντιπαραγωγικούς” δημοσίους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας και τις αμοιβές τους, στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας που όπως φαίνεται θα περιοριστούν σε σφεντόνες(!), στην υπερ-πληθώρα δημοσίων υπαλλήλων και οργανισμών που συχνά-πυκνά ανακοινώνει την μείωσή τους το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν την πραγματοποιεί, στην λαθρομετανάστευση και το πόσο κοστίζει στο κράτος (πχ στην υγεία, στην παιδεία) κλπ, κλπ, κλπ.
Καταλαβαίνω ότι αυτό θα έδινε πολύ μεγάλη διάρκεια στην παρουσίαση και έτσι ελπίζω σε μελλοντικές ανακοινώσεις αποσαφήνισης των ανωτέρω και πολλών άλλων επιμέρους θεμάτων.

Παρ' όλες τις ελλείψεις ή τις αντιρρήσεις που έχω συνεχίζω να θεωρώ θετικό το “ισοζύγιο” από το “Ζάππειο ΙΙ”.

Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση ότι πρόκειται για σχέδιο και όχι για μεμονωμένες προτάσεις και ευτυχώς αυτό τονίστηκε αρκετά!

Εδώ δεν ισχύει το... “και τα μισά να κάνει πάλι καλύτερα θα είμαστε”.

Πρέπει να γίνουν όλα ταυτόχρονα και άμεσα.

Μόνο τότε θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλαγής της εικόνας του κράτους και υποχώρηση της ύφεσης της οικονομίας και της κατήφειας των πολιτών.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: