Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ....

Φωτογραφία από flashnews.gr
Για άλλη μία φορά θα ασχοληθώ με τοπικό θέμα αν και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Στην Κρήτη λοιπόν, τουλάχιστον 2 μήνες τώρα υπάρχει ένας ενθουσιασμός για την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ειδικά από την στιγμή που έδεσε στο λιμάνι της Σούδας το πρώτο κουαζιερόπλοιο γέμισε ο τόπος δημοσιεύματα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές όπου ειδικοί και μη καθώς και οι παντός είδους ανευθυνο-υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης θριαμβολογούσαν ασυστόλως.
Έβρισκαν βέβαια κάποιες ελλείψεις σε οργάνωση και υποδομές αλλά συνέχιζε να είναι διάχυτη η αισιοδοξία για την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών!

Από την πρώτη στιγμή αναρωτήθηκα τι σοβαρότητα μπορεί να έχει ένας τέτοιος ενθουσιασμός. Πόσο έγκυρες μπορεί να θεωρηθούν οι προβλέψεις τους και πόσο βάσιμη η θριαμβολογία τους;

Είναι γνωστό ότι στον τουρισμό δεν γίνονται προβλέψεις.
Μόνο απολογισμοί!


Σαφώς πχ οι κρατήσεις είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας δώσει μία ιδέα.
Αλλά μόνο “μία ιδέα”!

Ο τουρισμός είναι κάτι εντελώς ρευστό το οποίο εξαρτάται από εκατοντάδες παραμέτρους.
Πχ ίσως και στην Αίγυπτο να έκαναν τέτοιες προβλέψεις... ή στην Συρία... ή στην Ιαπωνία...
Είναι λογικό ότι ο τουρισμός εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Μία φυσική καταστροφή, μία εξέγερση ή μία εμπόλεμη κατάσταση πρώτα από όλα καταστρέφουν τον τουρισμό.
Ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής ο τουρισμός πεθαίνει (πχ Ιαπωνία) ή αρρωσταίνει για μία ή περισσότερες σεζόν (πχ Αίγυπτος).

Ας δεχτούμε λοιπόν το αισιόδοξο σενάριο που λέει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι.
Οι υποδομές, η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση, η ευγένεια, κλπ.
Απλά καθημερινά πράγματα που θα δώσουν διάρκεια στον τουρισμό με λίγα λόγια θα κάνουν τον τουρίστα να ξαναεπισκεφτεί την περιοχή αλλά και να την περιγράφει με τα καλύτερα λόγια.

Ας δεχτούμε και εδώ το αισιόδοξο σενάριο.
Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι όλα πάνε καλά αλλά σε δεχτούμε ότι οι τοπικοί άρχοντες και η τοπική κοινωνία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσουν όλα άψογα.

Και τελικά...

Τελικά, μετά από μεγάλο αγώνα για να γίνουν τα Χανιά σταθμός κρουαζιερόπλοιων, φτάνουν στην κεντρική-παραδοσιακή-στολίδι της πόλης αγορά 2000 τουρίστες από 2 κρουαζιερόπλοια... κάνουν μεταβολή και φεύγουν χωρίς να αφήσουν ούτε 1 ευρώ!

Γιατί;
Γιατί οι τοπικοί μας μετανάστες, “τα παιδιά της Υπατίας”, αποφάσισαν να “διεθνοποιήσουν” τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην χώρα μας και έτσι την συγκεκριμένη μέρα και ώρα είχαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της αγοράς!

Προσπαθείς, κάνεις τα πάντα για να έχεις μία πολύ καλή τουριστική περίοδο ειδικά φέτος που τόσο την έχεις ανάγκη και όλα πάνε στράφι από μικρές “απρόβλεπτες” καταστάσεις.

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν διάθεση να αποτρέψουν αυτά τα “μικρά περιστατικά” ούτε να τα αντιμετωπίσουν όταν συμβαίνουν οπότε κινδυνεύει τελικά να καταλήξει άλλη μία τουριστική περίοδος σε Βατερλώ.

Επειδή λοιπόν, αγαπητοί φίλοι ειδικοί και μη, στον τουρισμό υπάρχουν πολλά “απρόβλεπτα” τα οποία δεν αντιμετωπίζετε γιατί δεν καταλαβαίνετε το κακό που κάνουν...
μηδένα προ του τέλους... θριαμβολογείτε!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: