Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!...

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, έκριναν οι σύμβουλοι ΕπικρατείαςΣυγκεκριμένα, οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Μαίρη Σάρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, έκριναν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, τις συντάξεις και τις άλλες αμοιβές που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις, κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.
Σε περίπτωση, δε, που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο -υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν- έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ.

Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Εξάλλου, κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν -όπως υποστηρίζουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.- σε μία πλειάδα άρθρων του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Κατόπιν αυτών, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν.


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. Μάλιστα, οι δικαστές έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.

Τέλος, η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011.

ΠΗΓΗ  ΕΘΝΟΣ


ΥΓ Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, ποιο είναι;
Η "δικαιοσύνη" απεφάνθη  ότι σχεδόν όλοι οι νομικοί της Ελλάδος δεν ξέρουν το σύνταγμα και τους νόμους!
Επίσης απεφάνθη ότι οι περισσότεροι καθηγητές συνταγματικού δικαίου της χώρας δεν ξέρουν τι διδάσκουν!
Ακόμα και ο "μέγας" συνταγματολόγος του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος, δεν ήξερε τι έλεγε όταν ζητούσε 180 ψήφους στην βουλή;
Μπράβο στο ΣτΕ!
Για άλλη μία φορά μας απέδειξε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τόσο τυφλή όσο νομίζαμε... και έρχεται σε άμεση αντίθεση ακόμα και με την απλή κοινή λογική...

2 σχόλια:

firiki2010 είπε...

Μην είσαι τόσο απόλυτη! Δεν έχουν όλοι οι κομικοί την ίδια γνώμη περί αντισυνταγματικότητας. Απλώς αυτοί που την στήριαζαν έκαναν περισσότερο θόρυβο. Ούτε η ΝΔ επικαλέσθηκε ποτέ συνταγματικότητα.
Για το θέμα των 151 ή 180 ρίξε μια ματιά στο αρθρο 27
1.Καμία μεταβολή στα όρια της Επικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
.........
Αν για την αλλαγή των ορίων της επικράτειας χρειάζεσαι 151 είναι τόσο αυτονόητο ότι για το μνημόνιο χρειάζεσαι 180;
Και μην ξεχνάς ότι το ίδιο ΣτΕ είναι αυτό που θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου περί ιθαγένειας (Το αρμόδιο τμήμα σχεδόν ομόφωνα το έκρινε αντισυνταγματικό και το παρέπεμψε στην Ολομέλεια)

ΜΑΝΙΑ είπε...

ΕΓΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ... ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ... ΕΙΤΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ...
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_2107.html
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ... ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΛΙ ΤΡΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ!
ΟΥΤΩΣ Ή ΆΛΛΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ.