Στα πρότυπα του αποτυχημένου μοντέλου Γέλτσιν
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε δεινή θέση μετά την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να αποκρατικοποιεί μία εταιρεία κάθε εβδομάδα
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Εφημεριδα.
ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.
ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.
Την περασμένη Κυριακή οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν φωτογραφία του μνημείου της Ακρόπολης στην οποία τοποθέτησαν πωλητήριο και δίπλα το όνομα του πρωθυπουργού για… περισσότερες πληροφορίες .
Οι Βρετανοί ανέφεραν μάλιστα ότι η Ελλάδα του 2011 θυμίζει τη Ρωσία του μέθυσου Γέλτσιν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τότε που η χώρα τεμαχιζόταν από άκρη σ’ άκρη , οι βιομηχανίες της κατέρρεαν και τα σκάνδαλα αναδεικνύονταν το ένα μετά το άλλο. Ακόμη και τότε όμως , το συνολικό ύψος των δανείων που έλαβε η Ρωσία από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, δεν υπερέβη τα 40 δις δολάρια ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει έγκριση για 110 δις ευρώ με το πρώτο Μνημόνιο και άλλα τόσα από το δεύτερο που την επόμενη εβδομάδα καλείται να ψηφίσει η Βουλή.
Οι ομοιότητες του προγράμματος «θεραπεία σοκ» που εφαρμόστηκε το 1993 στη Ρωσία είναι πολλές και οι διαφορές οι εξής δύο :
ο Γέλτσιν ήταν ένας μπεκρής και ως τέτοιος αντιμετωπιζόταν από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας ενώ δεν δίσταζε να πνίγει στο αίμα κάθε κίνημα που εκδηλωνόταν εναντίον του ανοίγοντας πόλεμο με γειτονικά κράτη , όπως με την Τσετσενία το 1994.
Ο Γέλτσιν έμεινε στην ιστορία ως ο πολιτικός που κατακρήμνισε τη Σοβιετική αυτοκρατορία το 1991 δημιουργώντας με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών για να τη βυθίσει δύο χρόνια αργότερα στην «οικονομική γενοκτονία» όπως είχε περιγράψει την κατάσταση ο τότε αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Ρουτσκόι.
Σε διάστημα οκτώ - δέκα μηνών ιδιωτικοποιήθηκαν πάνω από 3.000 βιομηχανίες και κρατικοί οργανισμοί στη Ρωσία , άλλοι τόσοι έκλεισαν και πουλήθηκαν «για λίγα ρούβλια» ενώ στο σύνολο τους οι πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις που προσέφεραν σταθερή δουλειά σε εκατομμύρια Ρώσους διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα ισοζύγια συναλλαγών , εμπορίου και κατανάλωσης, δόθηκαν εν μία νυκτί σε οικονομικούς ολιγάρχες που βρέθηκαν ξαφνικά με περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μία κάθε έξι μέρες
Η πρόβλεψη, που έχει σχηματιστεί στο Μεσοπρόθεσμο, για ιδιωτικοποίηση μιας κρατικής επιχείρησης κάθε έξι μέρες σε διάστημα έξι μηνών με σκοπό να αντληθούν 25 δις ευρώ έως τα μέσα του 2012 δεν διαφέρει σε τίποτα από τη «θεραπεία σοκ» που εφάρμοσε ο Γέλτσιν σε συνεργασία με το ΔΝΤ .
Με δεδομένο ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος έχουν χάσει τους τελευταίους 15 μήνες το 60%-80% της χρηματιστηριακής τους αξίας , ανοίγει ακόμη περισσότερο τις ορέξεις των ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων που θα θελήσουν να τις πάρουν κοψοχρονιά ή ακόμη και με «ένα ευρώ» όπως θα συμβεί στην περίπτωση του ΟΣΕ και των θυγατρικών του καθώς τα χρέη του Οργανισμού υπερβαίνουν τα 11 δις ευρώ.
Συνέπειες
Το πρόγραμμα Γέλτσιν είχε φοβερές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή της Ρωσίας καθώς εκατομμύρια πολιτών σχημάτιζαν ουρές στα συσσίτια και έξω από τα σούπερ μάρκετ με τα κουπόνια. Η ανεργία είχε εκτοξευθεί στα ύψη και κύματα Ρώσων μεταναστών κατέκλυσαν όλο τον κόσμο.
Η χώρα εισήλθε σε τροχιά παρατεταμένης ύφεσης, η παραγωγή μειώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα , οι περισσότεροι βιομηχανικοί εργάτες έμειναν άνεργοι ενώ ποτάμια λαού πλημμύρισαν τους δρόμους καθώς το ΑΕΠ της χώρας είχε υποχωρήσει στο ήμισυ σε σχέση με το 1989!
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων , η Ρωσία έχει ανακάμψει μερικώς και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανακατανομή του πλούτου και την επανακρατικοιποίηση επιχειρήσεων που επιτεύχθηκε επί των ημερών του Πούτιν, παρά ταύτα το βιοτικό επίπεδο είναι καθηλωμένο σε χαμηλό ποσοστό ενώ τα νέα «τζάκια» που έχουν δημιουργηθεί, δραστηριοποιούνται κυρίως εκτός ρωσικής επικράτειας στερώντας τη χώρα από πολύτιμους πόρους.
Η διαφθορά ωστόσο παραμένει σε πρωτοφανή επίπεδα και το πολιτικό σύστημα έχει πλήρως αλλοιωθεί καθώς η δυναστεία Πούτιν εκλέγεται ξανά και ξανά με «σταλινικά» ποσοστά.
ΠΗΓΗ ΕΛΠΙΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου