Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"Έτσι όπως τα έκανες, βγάλ’ τα πέρα μόνος σου τώρα”...

Του Γιώργου Καισάριου 

 Ουδέποτε έχω υιοθετήσει την άποψη ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι υψηλοί. Για την ακρίβεια, οι μισθοί στην Ελλάδα όχι μόνο είναι ονομαστικά χαμηλοί, αλλά συγκριτικά με τις ώρες εργασίας που δουλεύουμε, οι αμοιβές μας είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Όσον αφορά τις αμοιβές ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βαλθεί να απεργήσουν αυτές τις μέρες, αναγνωρίζω ότι είναι χαμηλές, αλλά το ερώτημα είναι, ποιανού αμοιβές δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια;

Επίσης, αν πάρουν αυτοί αύξηση, για ποιο λόγο να μην πάρουν και όλοι οι άλλοι κρατικοί λειτουργοί αύξηση; Μπορεί άραγε το κράτος στην σημερινή του κατάσταση να δώσει αυξήσεις, όταν μειώνονται συνεχώς οι συντάξεις;

Επιπλέον, όλοι δουλεύουμε παραπάνω. Δηλαδή 2 ώρες την εβδομάδα παραπάνω μας χαλάει τόσο πολύ; Έλεος κύριοι.

Κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε μειώσεις μισθών. Κανένας δεν θέλει σκοπίμως να μειώσει το βιοτικό επίπεδο κανενός, ειδικά όταν αυτό έχει πολιτικό κόστος. Αν μπορούσε η πολιτική ηγεσία, όχι μειώσεις δεν θα είχε κάνει, αλλά αυξήσεις!

Το πρόβλημα είναι ότι η πραγματικότητα των αριθμών δεν επιτρέπει αυξήσεις ή μειωμένες ώρες εργασίας. Μπορεί ο καθένας να κάνει υποσχέσεις και να λέει ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν αναλάβει την εξουσία και την υποχρέωση να διεκπεραιώσει αυτή την υπόσχεση, ξαφνικά τα βρίσκει μπαστούνια και αδυνατεί να αντεπεξέλθει.

Δυστυχώς τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν. Δυστυχώς όχι μόνο λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά για όποιον δεν το έχει πάρει χαμπάρι, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είτε δεν πληρώνεται ή έχει να πληρωθεί πολλούς μήνες. Μου έκαναν εντύπωση τις προηγούμενες μέρες οι αναφορές για την κατάσταση στο Ερρίκος Ντυνάν και στον Ερυθρό Σταυρό, διότι ειλικρινά δεν είχα παρακολουθήσει το θέμα.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και άσχετα αν τα βλέπουμε ή όχι, άσχετα αν θέλουμε να τα αποδεχτούμε ή όχι, το σίγουρο της υπόθεσης είναι ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν με σκοπό πολλές κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο (και όχι μόνο) να δουν πραγματικές αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση είναι και θα παραμείνει πολύ δύσκολη για ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, άσχετα αν ορισμένοι κλάδοι και ορισμένοι εργαζόμενοι πάνε λίγο καλύτερα τα επόμενα χρόνια.

Παρ’ όλο αυτά όμως, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε τον οικονομικό όλεθρο που κοιτάζαμε κατάμουτρα πριν λίγο καιρό. Επίσης οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και τουλάχιστον έχουν σταματήσει οι κουβέντες περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Επίσης καθόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι ότι φέτος αναμένουμε ρεκόρ τουριστών. Μπορεί αυτό να μην λέει πολλά για πάρα πολλούς, αλλά από το τίποτα, είναι τουλάχιστον κάτι το θετικό.

Είμαι της άποψης ότι ακόμα και αν κάνουμε αυτά που πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν, την ταλαιπωρία δεν την γλιτώνουμε. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γίνουν όλα αυτά που μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε, η μόνη μας παρηγοριά είναι η προσδοκία για μια καλύτερη Ελλάδα στο μέλλον και όχι η άμεση ανακούφιση.

Δυστυχώς κύριοι, όπως λέει και η διαφήμιση (ομιλώ για όλους, πολίτες και πολιτική ηγεσία), έτσι όπως τα κάνατε, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας τώρα...

ΠΗΓΗ  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: