Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πριγκιπική αδρεναλίνη...

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Σε 160.000 ευρώ ανεβάζουν την αξία του οι πιο αισιόδοξοι. Οι πιο μετρημένοι μιλούν για 130.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ήτοι 105.000 ευρώ χωρίς απόδειξη για να κλείσουμε. Πρόκειται για μια «εγκατάσταση» (installation), που αποτελείται από 49 όργανα γυμναστικής και την οποία συνέθεσε στον δεύτερο όροφο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η σύνθεση περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, διάδρομο με τηλεόραση, cross training, πάντα με τηλεόραση, κωπηλατικό, ήτοι κανό άνευ θαλάσσης, ως επίσης και όλα τα όργανα βασανισμού των μυών, κοιλιακών, μηριαίων, γλουτιαίων, τετρακεφάλων και λοιπών.

 Δυστυχώς όμως, παρότι τα όργανα βασανισμού διατίθενται προς πώληση, ουδείς ενδιαφέρθηκε να τα αγοράσει. Εμφανίστηκαν ορισμένοι οι οποίοι πρότειναν την αγορά τμημάτων του έργου, όμως οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να διασπάσουν το σύνολο. Είναι το πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά στην αγορά της σύγχρονης τέχνης. Ο ελάχιστος σεβασμός προς την έμπνευση του δημιουργού απαιτεί το έργο να παραμείνει ενιαίο, με αποτέλεσμα οι συλλέκτες να χρειάζονται ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι, όταν συμπληρώσουν έναν ορισμένο αριθμό «εγκαταστάσεων», μετονομάζονται σε μουσεία. Θα μου πείτε εδώ έχουμε να κάνουμε με όργανα γυμναστικής. Πλην όμως, επειδή αυτά τα όργανα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόσφατη ιστορία μας, μπορούν να βοηθήσουν τον θεατή να ερμηνεύσει πολλά από τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας. Ενα δοχείο νυκτός κάποιου Λουδοβίκου στις Βερσαλλίες, χωρίς να πάψει να είναι δοχείο νυκτός, αναδεικνύει και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν στο ανάκτορο επί Καπέτων. Με τον ίδιο τρόπο, τα όργανα γυμναστικής του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να πάψουν να χρησιμεύουν ως όργανα γυμναστικής, μπορούν να ερμηνεύσουν την απεριόριστη αισιοδοξία του ηγέτη. Η υπερπαραγωγή αδρεναλίνης, ως γνωστόν, δημιουργεί μια φυσική ευεξία στον οργανισμό, η οποία, αν δεν συναντήσει αντιστάσεις από τη φαιά ουσία, σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου με τα μάτια μικρού παιδιού. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο ενθουσιασμός του, αυτός που έκανε πολλούς κακόπιστους να τον αποκαλούν «...παιδί χαρά γεμάτο», αν δεν έχεις την πλήρη εικόνα του γυμναστηρίου που εγκατέστησε στον δεύτερο όροφο της Ιπποκράτους; Υποθέτω πως οι ώρες της κωπηλασίας στο παρκέ είναι αυτές που του επέτρεψαν να ανακαλέσει την παραίτησή του το καλοκαίρι του 2011 και να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, ενώ πολλοί έχασαν την ακοή τους από τον εκκωφαντικό θόρυβο που παρήγαγε η χώρα όσο γκρεμιζόταν.

 Ως εκ τούτου, φρονώ ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με το θάρρος και τη φαντασία που τη διακρίνει σε ζητήματα πολιτισμού και να αγοράσει αυτή το έργο. Φαντασθείτε τι ιστορική ευθύνη θα έφερε κάποιος ο οποίος θα άφηνε να χαθούν τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είμαι δε βέβαιος ότι υπάρχουν τρόποι για να αποσβέσει την επένδυσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να εμπορευθεί στάλες από τον ιδρώτα του, όπως γίνεται επιτυχώς στη Λούρδη με το νερό, ενδεχομένως δε και δείγματα της αδρεναλίνης πού τόσο συνέβαλε στην πολιτική σταδιοδρομία του. Ενα άλμπουμ φωτογραφιών από τη συμμετοχή του σε αγώνες, καθώς και αντίγραφα της αεροδυναμικής στολής του, θα μπορούσαν να συνδυασθούν με αναφορές στις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε όσο κυβερνούσε.

 Αστειεύομαι με πράγματα που οφείλουμε όλοι να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, θα μου πείτε. Ομως, το έργο τέχνης που κληροδότησε στο κόμμα του, και στον λαό του, νομίζω ότι ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο τον αφελή βολονταρισμό με τον οποίον αντιμετώπισε τα πράγματα του τόπου ο πεπτωκώς πρίγκιψ του σοσιαλισμού.

ΠΗΓΗ   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: