Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (ΙΙΙ)...

ΜΑΪΟΣ 2010 
2.5 Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε τριετές Πρόγραμμα Δανεισμού, ύψους 36,4 δισ. ευρώ. Τα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνουν νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, αυξήσεις στη φορολογία, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας.
Οι υπουργοί Οικονομίας του Eurogroup αποφάσισαν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Το συνολικό ύψος των δανειοδοτήσεων, θα ανέλθει για την τριετία 2010-2012, στο ποσό των 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα χορηγήσει το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλό προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης».  
3.5 Συνέντευξη του υφυπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στην εκπομπή της ΝΕΤ “Πρωινή Ενημέρωση”: «… Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ».
4.5 Κατατίθεται στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο που προβλέπει τα νέα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο νομοσχέδιο, εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ την τριετία 2011-2013, ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση, ο οποίος ορίζεται σε ποσοστό 20%, έκτακτη εισφορά στα νομικά πρόσωπα, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ για το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών -μεταξύ αυτών και τρόφιμα- μέσω της μετάταξής τους από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, νέες μετατάξεις προϊόντων το 2012, πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημοσίων επιχειρήσεων. Για τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής θα αρκεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών.
6.5 Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 «παρών» (Γ. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας.
  • Το spread των Ελληνικών ομολόγων έφθασε τις 1.028 μονάδες βάσης!

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει διαφορετική οικονομική πολιτική με λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν την οικονομία πιο βαθειά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
7.5 Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν ευθείες βολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος για το Τ+10 (διακανονισμός συναλλαγών στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου), με ερώτηση που καταθέτουν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
10.5 Εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: τα γενικά όρια ηλικίας στα 65, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο από το 2013 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, καθιέρωση του 60ού έτους ως κατώτατο όριο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ, από τον Αύγουστο, ύψους από 3% έως 9%, στην κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και διαχωρισμός της σύνταξης σε βασική και αναλογική από το 2018.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
14.6 «Τετραπλή υποβάθμιση από τη Moody’s»
16.6 Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, ανατρέπεται η όποια προστασία απολάμβανε ένας εργαζόμενος από τον εργοδότη. Και αυτό καθώς η αποζημίωση απόλυσης περιορίζεται στο μισό και θα φτάνει το πολύ τους 12 μήνες (σ.σ. συν δύο μηνιάτικα για τα δώρα και το επίδομα αδείας, δηλαδή τον 13ο και 14ο μισθό) για εργασία άνω των 28 ετών, έναντι 24 μηνών έως τώρα (και 28 συνολικά).
21.6 Μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων να γίνει από τη Βουλή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Η ουσία δεν αλλάζει, αφού όσα προβλέπει το Π.Δ., θα προβλέπει και το νομοσχέδιο.
26.6 Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς από το βήμα του 8ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει συγκροτημένη στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο.
27.6 Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού, από τα 5 εκατ. των ασφαλισμένων, οι νέες διατάξεις επιβαρύνουν τους όρους συνταξιοδότησης (αυξάνουν δραστικά τα όρια ηλικίας έως και 15 έτη και μειώνονται οι συντάξεις μέχρι και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις) σε περίπου 3,75 εκατ. Ασφαλισμένους. Με μεγαλύτερα θύματα: οι μητέρες με ανήλικο, και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2010
4.7 Γιώργος Παπανδρέου στην «Ελευθεροτυπία»: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού, αυτή τη φορά, θα πιάσουν τόπο. Πιάνουν ήδη τόπο. Είμαστε στο σωστό δρόμο…».
5.7 Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στους «Financial Times»: «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και όχι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι η αιτία της δυσχερούς κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας».
7.7 Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από το Μνημόνιο παρουσίασε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς: «απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει εναλλακτική λύση, είναι να βγούμε από τον αναγκαστικό μονόδρομο του Μνημονίου. Να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του. Ως τότε, θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, … δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και δεν θα μπορέσουμε να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης, αν δεν ανακτήσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
8.7 Με 159 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 2 «παρών» ψηφίζεται επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης. «Παρών» ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.
12.7 Οι ηγέτες των «27» κατέληξαν χθες σε συμφωνία που προβλέπει την παρακράτηση από τις Βρυξέλλες των επιδοτήσεων που επωφελούνται οι αγρότες και οι αλιείς από το γεωργικό Ταμείο σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες του τροποποιημένου Συμφώνου Σταθερότητας (δημοσιονομικό έλλειμμα άνω ή κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος άνω του 60% και σε ανοδική πορεία). Οι εθνικές αρχές, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν στους αγρότες και αλιείς τις επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους.
14.7 Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC: «Όλες οι μεταρρυθμίσεις μας βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για να επανέλθει η Ελλάδα στην αγορά, με τη προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα είναι πιο ομαλές».

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
12.8 Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor»: «Θα έλεγα ότι, αντί για «τρίτο δρόμο» χρειαζόμαστε «τέταρτο δρόμο». […] Ο «τέταρτος δρόμος» στηρίζεται σε υπεύθυνα, δημοκρατικά θεσμικά όργανα που θέτουν την παγκόσμια αλληλεγγύη πάνω από τα εθνικά συμφέροντα. Πρέπει να πάρουμε την παγκοσμιοποίηση και να αποφασίσουμε εμείς, που θέλουμε να την πάμε. Αυτό συνεπάγεται διάφορα πράγματα. Χρειαζόμαστε παγκόσμια
διακυβέρνηση».
20.8 Δημοσιοποιείται το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Ελληνική οικονομία, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει: αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μείωση υπερωριακών αποδοχών, περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ και εισιτηρίων συγκοινωνιών.
23.8 Ο Γ. Παπανδρέου, σε πολυσέλιδο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αναφέρει: «τους τελευταίους δέκα μήνες μπήκαν τα θεμέλια, ώστε κράτος και πολιτικό σύστημα να τεθούν στην υπηρεσία του πολίτη και το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: