Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...

Αποψη
Ο νόμος δεν χωράει αμφισβήτηση

Του Μιχαλη Σταθοπουλου*

«Το Σύνταγμά μας, που υπερισχύει κάθε άλλου νόμου, στο άρθρο 86 δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως οι πράξεις των πρώην υπουργών έχουν υποπέσει σε παραγραφή, γιατί τελέστηκαν πριν από τις εκλογές του 2007.

Αλλωστε και σύμφωνα με τον ποινικό μας κώδικα, ως χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο υπαίτιος ενήργησε ή όφειλε να ενεργήσει και όχι ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε το όποιο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Τυχόν τροποποίηση της διάταξης αυτής μπορεί, βέβαια, να γίνει, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά. Οποιαδήποτε μεθόδευση για να παρακαμφθεί η συνταγματική ρύθμιση περί παραγραφής είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η προσέγγιση του σοβαρού αυτού θέματος, της παραγραφής δηλαδή (εξάλειψης του αξιοποίνου), δεν μπορεί να γίνεται με κομματικά κριτήρια.

Για την ουσία της υπόθεσης, που αφορά και την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, διεξοδικά έχω μελετήσει το θέμα και η γνώμη μου είναι –έχω δημοσιεύσει σχετικά σε νομικό περιοδικό πριν από ένα χρόνο– πως το ιδιοκτησιακό λύθηκε οριστικά με τον συμβολαιογραφικό συμβιβασμό που συνήψε το Δημόσιο με τη Μονή Βατοπεδίου το 1930.

Τότε, με το συμβόλαιο του συμβιβασμού αναγνωρίστηκε κυριότητα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων στο Δημόσιο, ενώ στη μονή μόνο αλιευτικά δικαιώματα κατά ένα ποσοστό. Οποιοι τίτλοι –όπως χρυσόβουλα και άλλοι ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου– έχασαν την αξία τους με τον συμβιβασμό. Απορώ γιατί όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση δεν μιλούν για τον συμβιβασμό του 1930. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα κριθεί –διότι εκκρεμεί– από τη Δικαιοσύνη.

* Ο κ. Μιχ. Σταθόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
(σ.σ. και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: