Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (Ι)...

ΑΠΟ ΤΟ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
12.9 «Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.», Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.
13.9 «…Γιατί λεφτά υπάρχουν… έχουμε 31 δισ. ανείσπρακτους φόρους… Έχουμε χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν τα 5 δισ. Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα, που χαρίζει 1 δισ. ευρώ το χρόνο σε μεγαλομετόχους.», Γ. Παπανδρέου στη ΔΕ 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009
4.10 Εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ. 
- τα spreads βρίσκονται στις 130 μονάδες.
5.10 Η Τράπεζα της Ελλάδας επιτρέπει τις «ανοιχτές πωλήσεις» των Ελληνικών ομολόγων, διευρύνοντας το χρόνο πληρωμής, που ήταν 3 ημέρες κατά 10 επιπλέον ημέρες. Επίσης, περιορίζει τις όποιες ποινές, σε περίπτωση που η συναλλαγή δεν εκκαθαρισθεί και μετά την παρέλευση των 10 ημερών. Οι κινήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο στην υποτιμητική κερδοσκοπία πάνω στα Ελληνικά ομόλογα.
19-20.10 Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει στα Ευρωπαϊκά όργανα το διπλασιασμό του ελλείμματος. Τονίζει ότι, παρά το έλλειμμα του 12,7, η κυβέρνηση θα υλοποιούσε στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
22.10 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Α- από Α.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009
5.11 «Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Ξεκινάμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
11.11 Ο Επίτροπος Χ. Αλμούνια ανακοινώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την υπαγωγή της Ελλάδας σε επιτήρηση, καθώς η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
18.11 Εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 9,1% από 12,7% του ΑΕΠ που είναι φέτος. Σύμφωνα με το σχέδιο: 
  •  δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν συνολικές μεικτές αποδοχές υψηλότερες των 2.000 ευρώ,
  • οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις που θα κυμανθούν στα επίπεδα του 1,5%,
  • αποφασίστηκε η αναστολή των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2010.
24.11 Στην ενδιάμεση έκθεση προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη νομισματική πολιτική του 2009, η ΤτΕ, προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Επίσης, ο κ. Προβόπουλος δηλώνει ότι είχε ενημερώσει προεκλογικά τόσο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου για το ύψος του ελλείμματος και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
28.11 Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τραγική την κατάσταση της οικονομίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
8.12 Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχωρά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» από «Α-».
9.12 Η «πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική» και το «δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
10.12 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θέτει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας, παρότι το θέμα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα.
14.12 Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει: «Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των έντιμων πολιτών» και εγκαινιάζοντας τον Εθνικό Κοινωνικό Διάλογο στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνει μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων είναι Μισθολογικές αυξήσεις Δημοσίου, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. 
  • Μισθολογική ωρίμανση σε αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ στο Δημόσιο.
  • Μείωση κατά 10% στα επιδόματα του Δημοσίου.
16.12 Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α- σε ΒΒΒ+.
20.12 Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων τη συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις.
22.12 Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από Α2 σε Α1, προχωρά ο διεθνής οίκος Μoody’s.
29.12 «Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Συμπληρώνει ότι θα διορθωθούν τα λάθη, όπως τα τέλη κυκλοφορίας και προβλέπει ορίζοντα τετραετίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: