Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (ΙI)...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
5.1 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012 αντί του 2013 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
13.1 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, ούτε θα βγει από την Ευρωζώνη, ούτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Κάνοντας αυτοκριτική, λέει ότι «σε αυτές τις 100 ημέρες έγιναν και λάθη, μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη». 
14.1 Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας, το οποίο προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% το 2010 και άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2011, κατά 1,9% το 2012 και κατά 2,5% το 2013.
25.1 Κατά τη διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, αν και οι προσφορές έφθασαν στα 25 δισ. ευρώ, που κάλυπταν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση περιορίστηκε να αντλήσει μόνον 8 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6,2%. Η άστοχη και «αφύσικη» αυτή επιλογή, σε συνέχεια της αναποτελεσματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, οδήγησε στο «μονόδρομο» του Μνημονίου.
27.1 Δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Κίνα, μέσω της αμερικανικής τράπεζας «Goldman Sachs».
  • τα spreads εκτοξεύονται στις 400 μονάδες

29.1 Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα δεν αναμένει οικονομική βοήθεια και δεν έχει ζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης. 
31.1 Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και γιατί το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
3.2 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2010-2013 και θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012.
4.2 Ο πρωθυπουργός, από το Ν. Δελχί, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέα βάρη μέσα στο 2010, δηλώνει: «Ναι, θα υπάρξουν για εκείνους που πρέπει να πληρώνουν και δεν πληρώνουν σήμερα», επαναλαμβάνοντας ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προστασία των αδύναμων και οικονομικά ασθενέστερων.  
8.2 Ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα γίνεται σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής.
11.2 Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, έχει ήδη, από καιρό, ζητήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε θέματα τεχνικής φύσης».
14.2 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες δηλώνει: «Επιχειρούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία ημέρα».
18.2 Δέσμη 23 μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της κατανάλωσης ως απάντηση στην ύφεση παρουσίασε η ΝΔ.

Ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία. Προειδοποίησε ότι «η πρόταση για Εξεταστική σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι» και υποστήριξε ότι «μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της Εξεταστικής, θα συρθούμε σε λύσεις εξωευρωπαϊκές. Όλα αυτά μας ωθούν στο ΔΝΤ και θα είναι ομολογία ήττας της Ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης».

ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 
3.3 Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζονται πρόσθετα μέτρα:
  • Περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, στο Δημόσιο
  • Αύξηση ΦΠΑ κατά μία μονάδα στο μικρό του κλιμάκιο, το οποίο από 9% θα ανέλθει στο 10% και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%
  • Φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης
  •  Περικοπή επιδομάτων, από 10%, που είχε αρχικά ειπωθεί, στο 12%.
4.3 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή: «Ναι, είναι μόνιμα τα μέτρα».
11.3 Ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανοίγουν και πάλι –αυτή την φορά από την Ουάσιγκτον– το ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ για δάνειο προς την Ελλάδα. «Δεν είναι λόγια για πίεση, είναι πιθανή προοπτική», λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
13.3 Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει στα «ΝΕΑ»: «Οι κόποι μας, αυτή τη φορά, θα πιάσουν τόπο». «Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας».
19.3 Ο Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ:«Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τις σκληρότερες αποφάσεις που έλαβε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα».

Σε ανάλυσή της η «Wall Street Journal», μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:
«Κάθε φορά που ο Παπανδρέου ανοίγει το στόμα του για να παραπονεθεί για την έλλειψη υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα ή υπαινίσσεται ότι μπορεί να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ, στην πραγματικότητα κάνει πιο δύσκολη την αποστολή της χρηματοδότησης του ελλείμματος της χώρας του ...».

Οι ηγέτες της Ζώνης του Ευρώ συμφώνησαν στη σύσταση μηχανισμού χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα με την παρεμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
26.3 «Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 
6.4 Το γύρο του κόσμου κάνει δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι, η Ελλάδα θα ζητήσει την αναθεώρηση του μηχανισμού, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήριά του.
  • τα spreads εκτινάσσονται στις 453 μονάδες.
9.4 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει «δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, μας στηρίζει η ΕΕ.»
11.4 Γ. Παπανδρέου («ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής»): «Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε βεβαίως, για να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο».
16.4 Τη θέση της κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επαναλαμβάνει η Ν.Δ.: «Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία».
23.4 Ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο: «Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».
24.4 Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία της Κρεμαστής της Ρόδου: «Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει, για να δώσουμε σιγουριά στους πολίτες, και επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρέος απέναντι στην Ελληνική κοινωνία… Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ, και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας… Είδα, χθες, σε μια διαδήλωση, να αναγράφεται σε αφίσες «Έξω το ΔΝΤ». Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω από κάτω “Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”».


Δεν υπάρχουν σχόλια: