Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

«Έφυγε» ο πρύτανης του μιούζικαλ στην Ελλάδα...





Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί ο Γιάννης Δαλιανίδης σε ηλικία 87 ετών. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» με βαριά αναπνευστικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε πολύ σοβαρή, και, όπως αποδείχθηκε, μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανακάμψει και να χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο εμπορικούς και επιτυχημένους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή του πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε χορό στη Σχολή Μούσλιγκερ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες.

Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο». Ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 άρχισε η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχθηκε.

Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα.



Συνολικά είχε σκηνοθετήσει πάνω από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία.

Η πολιτική του κηδεία, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, θα γίνει στις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.


Η Φιλμογραφία του Γιάννη Δαλιανίδη
1. Η μουσίτσα (1959)
2. Λαός και Κολωνάκι (1959)
3. Ένας βλάκας και μισός (1959)
4. Χριστίνα (1960)
5. Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
6. Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
7. Ο σκληρός άντρας (1961)
8. Ο Κατήφορος (1961)
9. Ζητείται ψεύτης (1961)
10. Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
11. Ο ατσίδας (1962)
12. Νόμος 4000 (1962)
13. Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
14. Η κυρία του κυρίου (1962)
15. Χωρίς ταυτότητα (1963)
16. Ένα κορίτσι για δύο (1963)
17. Ίλιγγος (1963)
18. Η ψεύτρα (1963)
19. Οι κληρονόμοι (1964)
20. Κάτι να καίει (1964)
21. Η χαρτοπαίχτρα (1964)
22. Εγωισμός (1964)
23. Τέντυ μπόυ αγάπη μου (1965)
24. Κορίτσια για φίλημα (1965)
25. Ιστορία μιας ζωής (1965)
26. Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)
27. Ραντεβού στον αέρα (1966)
28. Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
29. Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
30. Η Στεφανία (1966)
31. Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
32. Νύχτα γάμου (1967)
33. Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)
34. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)
35. Όλγα αγάπη μου (1968)
36. Ο ψεύτης (1968)
37. Ο Μικές παντρεύεται (1968)
38. Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
39. Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
40. Γοργόνες και μάγκες (1968)
41. Το ανθρωπάκι (1969)
42. Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)
43. Ο γόης (1969)
44. Ξύπνα Βασίλη (1969)
45. Η Παριζιάνα (1969)
46. Γυμνοί στο δρόμο (1969)
47. Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
48. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
49. Ο κατεργάρης (1971)
50. Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
51. Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
52. Μαριχουάνα στοπ (1971)
53. Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
54. Ο εχθρός του λαού (1972)
55. Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
56. Η Μαρία της σιωπής (1973)
57. Είκοσι γυναίκες κι εγώ (1973)
58. Οι εραστές του ονείρου (1974)
59. Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)
60. Τα τσακάλια (1981)
61. Η στροφή (1982)
62. Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)
63. Οι επικίνδυνοι (1983)
64. Καμικάζι αγάπη μου (1983)
65. Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)
66. Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)
67. Μπανάνες (1987)
68. Ισόβια (1987)

Τηλεοπτικές σειρές

Το λούνα παρκ, (ΕΡΤ) 1974-1981
Τα Ανάποδα (ΕΡΤ, 1981, δεν προβλήθηκε λόγω αλλαγής της διοίκησης)
Τα καθημερινά (ΕΡΤ1) 1983-1984
Τα λιονταράκια (ΕΡΤ1) 1985
Οδός Ανθέων, (ΕΡΤ1) 1987 -1988
Το ρετιρέ, (MEGA Channel) 1990-1992
Οι μικρομεσαίοι, (MEGA Channel) 1992-1993
Στραβά και ανάποδα, (MEGA Channel) 1993-1994
Αραχτοί και λάιτ, (ANT1) 1994
Το τρίτο στεφάνι, (ANT1) 1995
Το χρώμα του φεγγαριού, (ANT1) 1996
Απιστίες, ΑΝΤ1 1998
Μικρές αμαρτίες 1999
 
 
Νικόλας Αρώνης - ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: