Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΣΧΗΜΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΗΤΤΑΣ...

Το ΠΑΣΟΚ βοηθάει στην απαξίωση της πολιτικής
 
Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές είναι στην πλειονότητά τους χαμηλής ποιότητας και αποτρεπτικά στο να τα επιλέξει κανείς. Θα έπρεπε να είναι πιο μελετημένα και προσεγμένα, πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα θελήσουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε, μέτρα που δεν οδηγούν μόνο σε στερήσεις, αλλά συχνά σε αδιέξοδο και στην απόγνωση χιλιάδων πολιτών.

Τώρα θα τους είναι ευκολότερο να τιμωρήσουν, αφού κοιτώντας τις συνθέσεις θα μπορούν να καταδικάσουν την κυβέρνηση όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποιοτικά. Το σύνθημα «Μην ψηφίζετε κυβερνητικά ψηφοδέλτια, υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις» βρίσκει ανταπόκριση στον βαθμό που οι ψηφοφόροι δεν έχουν μία ή δύο (αντιπαθείς και αυτές) λύσεις, αλλά πολύ περισσότερες. Απορρίπτοντας δηλαδή το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αναγκασμένοι να ψηφίσουν (αφού θέλουν να ψηφίσουν κάτι και όχι λευκό ή άκυρο) υπέρ της ΝΔ, που οδήγησε τα πράγματα στο χάλι που είναι, ή του μονότονου ΚΚΕ ή του σχεδόν γραφικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό παιχνίδι άνοιξε σε αυτές τις εκλογές και υπάρχουν λύσεις για κάποιον που θέλει να ψηφίσει. Επιμένουμε σε αυτό διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλοί δεν θέλουν να ψηφίσουν, οπότε το ποσοστό της αποχής ίσως να ξεπεράσει το 50% και να οδηγηθούμε σε εμπειρίες ανάλογες με εκείνες ευρωπαϊκών χωρών ή ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συμμετέχει το 30% και απέχει το 70%, με αποτέλεσμα η ηγεσία που εκλέγεται να βγαίνει από το 30% του πληθυσμού, κάτι που θέτει ευθέως εν αμφιβόλω όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και το ίδιο το σύστημα αντιπροσώπευσης. Περισσότερα γι’ αυτό θα πούμε όμως μετά τις εκλογές, όταν δούμε τα ποσοστά συμμετοχής και αποχής.

Συνειδητά ή όχι, το ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει σε βαθιά αδρανοποίηση και απέχθεια προς τα δημόσια πράγματα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όταν υπερψηφίζει μια κυβέρνηση με στόχο το καλύτερο αύριο και μια προοπτική, κι αυτή δεν του δίνει τίποτα από τα δύο, αλλά αντιθέτως του επιβάλλει κατάπτυστα οικονομικά μέτρα, παρουσιάζοντας συγχρόνως εικόνα πλήρους εξάρτησης από ξένα κέντρα συμφερόντων, είναι προφανές ότι αυτός ο λαός δεν έχει καμία διάθεση να συμμετάσχει στα κοινά. Ή, αν συμμετάσχει, είναι πιθανότερο να το κάνει για να εκδικηθεί αυτόν που τον έβλαψε (την κυβέρνηση) παρά για να τον διευκολύνει και να τον επιβραβεύσει εκλέγοντας υποψηφίους του. Απλό. Δεν θέλει πολλή σκέψη ούτε ανάλυση. Το ΠΑΣΟΚ (και το λέμε από την αρχή αυτό) δεν μπήκε καν στον κόπο να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης, δεν μίλησε στον κόσμο και με τον κόσμο. Ταυτίστηκε με υπάλληλο λογιστηρίου που πρέπει να κλείσει και να παρουσιάσει εγκαίρως ισολογισμό. Έλα όμως που ο λαός δεν έψαχνε καθόλου κάτι τέτοιο, αλλά απάντηση στην αδιέξοδη και ανεπαρκή πολιτική εκείνων που έδιωξε…

Και επ’ αυτού δεν έχει καμία απάντηση. Έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις στην όλη κατάσταση, στο όλο κλίμα νοσηρότητας, μέσω των ευκαιριών (και οι εκλογές είναι μία από αυτές) που έχει. Και θα το κάνει με όποιον τρόπο επιλέξει, ή με αποχή ή με καταψήφιση των κυβερνητικών σχημάτων και υποψηφίων.

Ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει άσχημη περίοδο και διακρίνεται από ανεπάρκεια, έλλειψη έμπνευσης και ακεφιά φαίνεται και από το ότι δεν μπήκε στον κόπο να καταρτίσει συμπαθητικά ψηφοδέλτια, τέτοια που τουλάχιστον να μη διώξουν κι άλλους απ’ όσους έχουν ήδη φύγει. Το βράδυ των εκλογών ο Γ. Α. Παπανδρέου και οι φίλοι του ενδέχεται να δοκιμάσουν μεγάλη έκπληξη, αρνητική έκπληξη. Πολύ περισσότερο αν έχουν την αίσθηση ότι τα κάνουν όλα σωστά και φταίει ο κόσμος που δεν κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων, ή και δεν πανηγυρίζει με την κυβερνητική τους σοφία να τα επιβάλουν. Και επιπλέον είναι και αχάριστος (!) που τους καταψηφίζει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: