Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΜΑΖΙ ΜΙΛΑΜΕ, ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ!...

Σοφή η ρήση των παλαιοτέρων.
Σήμερα ζούμε την πλήρη εφαρμογή της.

Μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαινόμαστε λοιπόν!
Ή μάλλον...  όλοι διαβάζουμε(;) την ίδια έκθεση του ΔΝΤ και ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει!

Στο μόνο για το οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έκανε λάθος.
Και όντως το παραδέχεται!

Εκεί όμως που οι γνώμες διίστανται είναι στο ποιο είναι αυτό το λάθος και πως/αν μπορεί να διορθωθεί.

Υπάρχουν αυτοί που μόλις είδαν παραδοχή λάθους, πήραν τ' άρματα!
Γι' αυτούς το ΔΝΤ παραδέχεται ότι τα μνημόνια είναι λάθος και πρέπει άμεσα να καταργηθούν.
Είναι πεπεισμένοι ότι όλα μας τα δεινά οφείλονται στην “κακή τρόικα” και μπορούμε κάλλιστα να την πετάξουμε στην θάλασσα, να ξαναγυρίσουμε στην προ-τρόικας εποχή και να ζήσουμε ζωή χαρισάμενη!

Υπάρχουν όμως και αυτοί  που πραγματικά κατάλαβαν τι γράφει η έκθεση του ΔΝΤ αλλά δυστυχώς και αυτοί χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες.

Είναι αυτοί που, αν και κατάλαβαν πολύ καλά, συνεχίζουν τα δικά τους γιατί ξέρουν τι “πουλάει” και αυτοί που προσπαθούν να ενημερώσουν τι πραγματικά αναφέρει το ΔΝΤ.

Δεν είμαι σίγουρη εάν οι πρώτοι κάνουν καλύτερα την δουλειά τους ή αν απλά βασίζονται στο ότι ανέκαθεν μας άρεσαν τα ωραία λόγια ακόμα κι αν μας παραμυθιάζουν, αλλά είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι ασχολούνται με την ωμή πραγματικότητα.

Κι ας φωνάζουμε ότι πλέον “ωριμάσαμε” και θέλουμε να μαθαίνουμε μόνο την αλήθεια!

Συνεχίζουμε να μην θέλουμε να καταλάβουμε ότι το ΔΝΤ γράφει καθαρά πως θεωρεί λάθος του την ενασχόλησή του με την χώρα μας και ότι έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε... σε μία μέρα με έναν νόμο!

Πως είναι όμως τα πράγματα σύμφωνα με την απλή κοινή λογική;...

Το ΔΝΤ δεν έχει μαγικό ραβδί!
Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και εφαρμόζει ανελλιπώς όπου κι αν κληθεί να βοηθήσει.
Αυτός ο “τυφλοσούρτης” του ξεκινάει και, κατά μεγάλο ποσοστό, βασίζεται στην υποτίμηση του τοπικού νομίσματος κάτι το οποίο -προφανώς- δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν στην χώρα μας.
Οπότε... ναι! Το ΔΝΤ έκανε λάθος... που ανακατεύτηκε στην διάσωση της Ελλάδας γιατί απλά δεν ήξερε πως να το κάνει!

Η ΕΕ δεν έχει καν αποφασίσει εάν της χρειάζεται μαγικό ραβδί!
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και γενικά στον νότο της Ευρώπης έπιασε την ΕΕ στον ύπνο, παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Όσο κι αν ολόκληρη η Ευρώπη θέλει να πιστεύει ότι η ΕΕ είναι ανερχόμενη δύναμη και μελλοντική “αυτοκρατορία”, με την οικονομική κρίση ειδικά στην Ελλάδα, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η ΕΕ είναι ανώριμη, ανοργάνωτη, ανεύθυνη και ανέτοιμη να χειριστεί καταστάσεις κρίσης.
Οπότε... ναι! Το ΔΝΤ έκανε λάθος... που “ξελάσπωσε” την ΕΕ δίνοντας το μεγαλύτερο ποσό της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα από το δικό του ταμείο!

Η Ελλάδα ανέκαθεν θεωρούσε ότι κατέχει το μαγικό ραβδί!
Είχαμε την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε αιωνίως να ζούμε με δανεικά γιατί είμαστε ωραίοι και γιατί όλος ο δυτικός πολιτισμός χρωστάει σε εμάς την ύπαρξή του.
Έτσι δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι θα βιώσουμε οικονομική κρίση, πόσο μάλλον να προετοιμαστούμε γι' αυτήν.
Στην αρχή θεωρήσαμε ότι πιάσαμε κορόιδο την τρόικα, πήραμε τα πρώτα ευρώ χωρίς να κοιτάξουμε τι υπογράφαμε (μήπως θα τα κάναμε;... μπαααα) και συνεχίσαμε να ζούμε όπως και πριν.
Όταν πλέον η κρίση μπήκε στην τσέπη μας γιατί φαίνεται ότι η τρόικα δεν είναι τόσο ηλίθια όσο νομίζαμε, τότε σκεφτήκαμε ότι αυτή φταίει για όλα.
Η τρόικα μας έβαλε για δεκαετίες να δίνουμε μαϊμού συντάξεις και επιδόματα, η τρόικα μας έβαλε να ψηφίζουμε πολιτικούς που λαδώνονταν και δημάρχους που έβαζαν χέρι στα ταμεία, η τρόικα μας γέμισε με υπεράριθμους υπαλλήλους το δημόσιό μας, κλπ.
Οπότε...  ναι! Το ΔΝΤ έκανε λάθος... που δάνεισε μία χώρα στην οποία διώκεται για “απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατ' εξακολούθηση” ακόμα και δήμαρχος 350 κατοίκων και δεν μας άφησε να πάμε στον διάολο μήπως και καταλάβουμε τα χάλια μας και συνέλθουμε από το σοκ!

Με λίγα λόγια...

Όλα ήταν ένα λάθος!
Η τρόικα θεωρεί λάθος της που μας βοήθησε και εμείς θεωρούμε λάθος μας ότι δεχθήκαμε την βοήθειά της και τα μνημόνια.

Επειδή ότι και να πούμε μυαλό δεν βάζουμε... ας δούμε τουλάχιστον την σημερινή πραγματικότητα.

Η τρόικα ψάχνει τρόπους και δικαιολογίες για την κοπανήσει (λαϊκά και κατανοητά) και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες στο εσωτερικό της.

Ζούμε ακόμα και το ευτράπελο, η τρόικα να κατηγορεί την Ευρώπη του 2010 ότι την πίεσε (έως και την εξαπάτησε!) να ανακατευτεί στην διάσωση της Ελλάδας ενώ έχει διευθύντρια την τότε υπουργό οικονομικών της Γαλλίας.
Δηλαδή η Λαγκάρντ του σήμερα κατηγορεί την Λαγκάρντ του χθες!
Τους έχουμε κάνει να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια.

Το γεγονός πάντως σήμερα είναι ότι η χώρα προχωράει με σοβαρότητα -επιτέλους- και μπορεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις να βγει από το μνημόνιο.

Τώρα λοιπόν, ας κοιτάξουν πως θα λύσουν τα δικά τους προβλήματα, γιατί εδώ που φτάσαμε από την Ελλάδα δεν μπορούν να φύγουν!

Απλή κοινή λογική....

Δεν υπάρχουν σχόλια: