Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Γυρίσαμε σελίδα;...

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
 
Αν τα πράγματα με τους 121 φοροφυγάδες είναι όπως ακριβώς ανακοινώθηκαν...
Αν πράγματι η συνέχεια είναι αυτή που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία...
Αν στον δρόμο δεν προκύψουν παρεκκλίσεις ή υπερδεκαετείς δικαστικές εμπλοκές...
Αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δημοσιοποιηθεί και νέα φουρνιά φοροφυγάδων και γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της διοικητικής εκκαθάρισης της πρώτης...
Αν όλα αυτά συμβούν και γενικά αποδειχθεί ότι όντως το γκουβέρνο αποφάσισε να σοβαρευτεί, τότε η χθεσινή μέρα μπορεί και να αποδειχθεί ιστορική για τον τόπο.
 
Δεν είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Και το λένε και οι αριθμοί. Αν πληρώναμε όλοι τους φόρους που μας αναλογούν, αν εκπληρώναμε όλοι τις υποχρεώσεις μας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και αν σεβόμασταν, όσοι δεν σεβόμαστε, το δημόσιο χρήμα, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα βιώναμε ποτέ αυτή την εξοντωτική κρίση ή δεν θα δυσκολευόμασταν καθόλου να την ξεπεράσουμε.
 
Ποιος φταίει; Προφανέστατα οι πολιτικοί. Για όσα έκαναν και για όσα δεν έκαναν. Μας έβαλε στην Ευρώπη ο Καραμανλής, μας στέριωσε εκεί ο Α. Παπανδρέου, μας έμπασε στην ΟΝΕ ο Σημίτης, τόσο δύσκολο ήταν να σκεφτεί κάποιος απ' όλους ή -γιατί όχι;- και οι τρεις ότι δεν φτάνει να οδηγείς κάποιον σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον, πρέπει να του δείξεις και τους τρόπους για να επιβιώσει σ' αυτό;
 
Κάτι τέτοια είναι που εννοούμε όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Τριάντα χρόνια είναι που έπρεπε να τις είχαμε ξεκινήσει, όχι δύο όπως νομίζουν πολλοί. Και σ' αυτά τα τριάντα χρόνια, κόμματα και πολιτικοί πουλούσαν τρέλα, σκόρπιζαν για κομματικούς σκοπούς τα διάφορα πακέτα βοήθειας, καλλιέργησαν τη νοοτροπία ότι δεν τρέχει τίποτα, εμείς να είμαστε καλά και οι Ευρωπαίοι θα μας τα ρίχνουν.
 
Ετσι είναι που φτάσαμε στη σημερινή κατάντια. Και τότε είναι που έπεσαν και οι μάσκες. Χιλιάδες μάσκες. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες. Ολοι εκείνοι που πλούτισαν ή και θησαύρισαν. Και οι οποίοι θεώρησαν ότι έπρεπε να διαφυλάξουν τα κλεμμένα και να συνεχίσουν να κλέβουν. Ας ελπίσουμε ότι χθες γυρίσαμε σελίδα.
 
ΠΗΓΗ  ΕΘΝΟΣ
 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Θεωρώ ότι όντως υπάρχουν κινήσεις από την κυβέρνηση που δείχνουν μία αλλαγή σελίδας.
Κατ' αρχάς φαίνεται ο πρωθυπουργός να αντιδρά άμεσα και να διορθώνει παράλογες πρακτικές του παρελθόντος όπως πχ η απαγόρευση πρόσληψης στην βουλή μέχρι και 2ου βαθμού συγγενών των πολιτικών.
Ύστερα έχουμε και διάφορες κινήσεις υπουργών -και όχι μόνο- όπως πχ η μετάβαση στην Θεσ/νικη για την ΔΕΘ του υπουργού ανάπτυξης Χατζηδάκη, του γραμματέα της ΝΔ Κεφαλογιάννη και του διοικητή της ΤΕ Προβόπουλου με το αεροπλάνο της γραμμής σε οικονομική θέση.
Αν αποδώσει και η έρευνα του ΣΔΟΕ για τον παράνομο πλουτισμό 30 νυν και πρώην πολιτικών προσώπων και υπάρξουν κυρώσεις... ε, τότε πια δεν θα είναι μόνο "αλλαγή σελίδας" αλλά κανονική "μετάλλαξη" του κράτους!
Πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν όλες αυτές οι κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης λέγοντας ότι είναι απλές και είναι κινήσεις απλής κοινής λογικής.
Δεν αντιλέγω... αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια η απλή κοινή λογική δεν είναι κοινός τόπος και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει να κάνει πράξη το αυτονόητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: