Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ!!!...

Αυτός ο Αύγουστος ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους.
Αυτός ο Αύγουστος ήταν γεμάτος ειδήσεις!
 
Παρακολούθησα ελάχιστα Αυγουστιάτικα δελτία ειδήσεων και κατάλαβα ότι ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- πρόβλημα της χώρας είναι η ανικανότητα πολλών να θέσουν προτεραιότητες... πόσο μάλλον να τις θέσουν με κάποια στοιχειώδη λογική σειρά!
 
Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα...
 
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου είδαμε την ΚΕΔΕ να συνεδριάζει και να αποφασίζει ότι... χρειάζεται κι άλλη χρηματοδότηση από το κράτος!
 
Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν την ζήτηση σε παιδικούς σταθμούς, έχουν προβλήματα ρευστότητας και σε πολλούς δήμους είναι απλήρωτοι οι υπάλληλοι στην καθαριότητα και πολύ φοβάμαι ότι σιγά-σιγά θα παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα οικονομικής φύσεως στους νέους Καλικρατικούς δήμους.
 
Όπως πάντα, ο Αύγουστος ήταν γεμάτος “πολιτιστικά δρώμενα” σε τέτοιο βαθμό που φάνηκε σαν να υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των δημάρχων ποιος θα οργανώσει τα περισσότερα!
 
Πόσο στοίχησαν όλα αυτά;
 
Υπάρχουν μάλιστα και δήμοι, όπως πχ ο δήμος Χανίων, οι οποίοι έκαναν και έργα ανάπλασης των εγκαταστάσεων για την καλύτερη(;) διοργάνωση και  παρακολούθηση των πολιτιστικών παραστάσεων.
 
Σαφώς και χρειάζεται ο πολιτισμός, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αλλά ουδείς σκέφτηκε ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ!
 
Άλλωστε οι δήμοι δεν έχουν ως βασικό τους στόχο και υποχρέωση την διοργάνωση “πολιτιστικών δρώμενων”.
Υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία γι' αυτό!
 
Όμως η κάλυψη των αναγκών των δημοτών σε θέσεις παιδικών σταθμών για τα παιδιά τους, η καθαριότητα και η πληρωμή των υπαλλήλων καθαριότητας, ο φωτισμός και διάφορα άλλα είναι βασικές υποχρεώσεις των ΟΤΑ!
 
Δεύτερο τρανταχτό παράδειγμα έλλειψης προτεραιοτήτων είναι η υπόθεση του ΑΠΘ...
 
Ξοδεύτηκαν (ή μάλλον σπαταλήθηκαν!) εκατομμύρια ευρώ σε έργα όπως η βελτίωση της κατασκήνωσης του ΑΠΘ, ή η ανακατασκευή της τουαλέτας του πρύτανη ενώ παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του!
 
Εκτός του ότι δεν κατανοώ τον λόγο ύπαρξης μίας κατασκήνωσης αποκλειστικά και μόνο για τους φοιτητές, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του ΑΠΘ (λες και δεν μπορεί όποιος από αυτούς το επιθυμεί να πάει σε κάποια άλλη κατασκήνωση!) η έλλειψη λογικών προτεραιοτήτων είναι ιδιαιτέρως εμφανής!
 
Ποιος διευθυντής θα επέλεγε να καλύψει να καλύψει πρώτα τις δευτερεύουσες ανάγκες μίας επιχείρησης χωρίς να έχει υπολογίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών και δραστηριοτήτων της και θα έμενε στην θέση του; ΟΥΔΕΙΣ!
 
Αλλά και όλοι εμείς οι ιδιώτες δεν τα πάμε καλύτερα με τις προτεραιότητές μας...
 
Όταν πχ βλέπω σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων έναν πολίτη, μαυρισμένο και ανανεωμένο, να διαμαρτύρεται για την οικονομική του κατάσταση και να διατυμπανίζει την ανικανότητά του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του...  πόσα ξόδεψε στις διακοπές του;
 
Η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα έχει δείξει κάποια σημάδια λογικών προτεραιοτήτων.
Έκοψε την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, μείωσε τους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς μισθούς, κλπ.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη και ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.
 
Αυτό που επιβάλλεται λοιπόν είναι να τεθούν από ΟΛΟΥΣ προτεραιότητες με βάση την...
 
απλή κοινή λογική...
 
Διαφορετικά, ότι και να γίνει, το μέλλον μας είναι αβέβαιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: