Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας πρωθυπουργός που δείχνει πυγμή και δεν μιλάει πολύ…

ΘΕΤΙΚΟΣ είναι ο απολογισμός για την ως τώρα θητεία του Αντ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία, παρότι κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες.
 
Γεγονός που αναγνωρίζεται ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποτυπώνεται και στις αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, τον τελευταίο καιρό και των ευρωπαϊκών.
 
«Εργάζεται πολύ, μιλάει λίγο κι έχει αποτελέσματα», είναι το πλέον χαρακτηριστικό σχόλιο που έχει ακουστεί. Το κυριότερο είναι ότι δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου αποφασισμένου να λάβει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
 
Ο κ. Σαμαράς πιστώνεται τη σωστή διαχείριση της κυβέρνησης, προσπάθεια με αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω της συμμετοχής σ' αυτήν τριών κομμάτων, κάτι που απαιτούσε προσεκτικούς χειρισμούς, διπλωματικές κινήσεις, ενίοτε και σχοινοτενείς ισορροπίες.
 
Το αποτέλεσμα είναι ότι στο διάστημα των δύο πρώτων μηνών η κυβέρνηση δεν είχε στο «ενεργητικό» της μικρή ή μεγάλη κρίση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αποτράπηκαν, είναι αλήθεια, έπειτα από έγκαιρη παρέμβαση του κ. Σαμαρά, που για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή (συνεχή) επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
 
Κι αν η συνεργασία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, η τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου σε κάποιες στιγμές δοκίμασε τα νεύρα του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Ήταν όμως προσωπικά ο κ. Σαμαράς που παρενέβη για να εκτονωθεί το κλίμα, ενώ σχεδόν «απαγόρευσε» σε υπουργούς και στενούς συνεργάτες του να τοποθετηθούν, έστω και ανεπίσημα, στο θέμα που είχε κάθε φορά ανακύψει.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν περιορισθεί, αν δεν έχουν εκλείψει εντελώς, οι γκρίνιες από την Ιπποκράτους για αποφάσεις ή κινήσεις της κυβέρνησης.
Η νηνεμία που επικρατεί έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς αυτήν την περίοδο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών.
 
Στην προσπάθειά του να αποφύγει ενδοκυβερνητικές εντάσεις και τριβές, ο κ. Σαμαράς συγκαλεί σπανίως το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει επιλέξει οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε συσκέψεις με τους άμεσα αρμόδιους υπουργούς.
Έχει μάλιστα ανοίξει τη βεντάλια των συνεργασιών του με τα στελέχη της κυβέρνησης, έτσι που κανείς να μην εγείρει ζήτημα λειτουργίας των οργάνων.
 
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του πρωθυπουργού είναι ότι υπερασπίζεται τους υπουργούς, ακόμη κι αυτούς που δεν προέρχονται από το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, τον οποίο έσπευσε να στηρίξει την περίοδο που δεχόταν κριτική ότι δεν συνέβαλε στον περιορισμό των κρατικών δαπανών.
Επίσης φρόντισε να καταστήσει σαφή την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όταν εκείνος βρέθηκε στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
Στο διάστημα αυτών των δύο μηνών ήταν αρκετές οι φορές που ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι «ακούει» την κοινωνία και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά ζητήματα.
 
Αντίθετα με την τακτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του, παρενέβη προσωπικά για να δώσει λύσεις σε προβλήματα ή να τερματίσει καταστάσεις που προκαλούσαν την οργή των πολιτών.
Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις όταν παλαιότερα ζήτησε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ίδρυμα που είχε διακοπεί λόγω του ότι δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός.
Παρενέβη και στην περίπτωση των γεγονότων της Ύδρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.
 
Αλλά και στον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη για τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Τραγάκη και την ενέργειά του να διορίσει ένα ακόμη συγγενικό του πρόσωπο ως μετακλητό υπάλληλο.
Η ανακοίνωσή του ότι απαγορεύονται στο εξής ανάλογοι διορισμοί είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, έστω κι αν ορισμένοι το είδαν ως κίνηση εντυπωσιασμού.
 
Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα για τον κ. Σαμαρά και όσον αφορά τους χειρισμούς του σε διεθνές-ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο χτίζει συμμαχίες και μέσω αυτών προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
 
Η προσπάθεια θα είναι μακρά κι επίπονη, καθότι η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά πλήγματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: