Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΑΙΩΣΗ! ΠΑΑΑΛΙ ΕΓΩ;..

Η περαίωση είναι μία Ελληνική εφεύρεση για μεγαλύτερη φορολόγηση επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων.

Πρόκειται για την πλέον άδικη φορολόγηση αφού στην πραγματικότητα είναι φόρος ειλικρίνειας και νομιμότητας.

Όσο πιο ειλικρινής και νόμιμος φορολογούμενος είσαι και δηλώνεις τα έσοδά σου τόσο μεγαλύτερο φόρο πληρώνεις μια και υπολογίζεται ως ποσοστό % επί των δηλωμένων εισπράξεων.

Βέβαια είναι προαιρετικό...τυπικά!

Πρακτικά όλες οι κυβερνήσεις πάνω από 30 χρόνια τώρα, έχουν κάνει τόσο πολύπλοκη την φορολογική νομοθεσία που και να θες δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι 100% νόμιμος. Από το πιο απλό πχ γιατί έκοψες ΔΑ και όχι συγκεντρωτικό ΔΑ μέχρι και μία λογιστική εγγραφή ελαχίστων ευρώ η οποία έγινε μεν αλλά έπρεπε να είχε γίνει με άλλο τρόπο.

Η πολυπλοκότητα λοιπόν του συστήματος είναι αυτή που εγγυάται όλα αυτά τα χρόνια την προσφυγή των φορολογουμένων στην περαίωση.

Στην υπερβολή του πράγματος, δεν χρειάζεσαι καν λογιστή.
Κρατάς όπως μπορείς τα βιβλία σου, εύχεσαι να μην σου έρθει έλεγχος ενδιάμεσα και περαιώνεις κάθε φορά που σου δίνεται η ευκαιρία. Απλό!
Ούτως ή άλλως κάθε κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία περαίωση και όλες αυτο-αναιρούνται.

Προ ημερών άκουσα τον κ. Χυτήρη να λέει ότι όλοι οι ιδιώτες είναι φοροφυγάδες και γι αυτό θα σπεύσουν να περαιώσουν γιατί αλλιώς θα ελεγχθούν!

Οπτικοποιόντας τα λεγόμενά του φαντάστηκα την κυβέρνηση με μία στοίβα πέτρες (μία για κάθε φορολογικό νόμο... άρα ένα βουνό πέτρες!) μπροστά στην βιτρίνα μου να με απειλεί ότι ή περαιώνω ή μου την κάνει κομμάτια!
Δεν τίθεται θέμα επιλογής!

Ε, όχι λοιπόν!
Δεν θα πληρώσω πάλι εγώ!
Στο κάτω-κάτω αποφάσισα ότι καλύτερα να πληρώνω για τυχών λάθη στα βιβλία μου παρά “προστασία”!

Παρ όλες τις αντιδράσεις πάντως, ακόμα και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι μία τέτοια κίνηση θα φέρει έσοδα στο κράτος.

Ναι, καλά!

Όσοι όντως φοροδιαφεύγουν και δεν έχουν εμπιστοσύνη στα βιβλία τους θα σπεύσουν να περαιώσουν.

Βέβαια θα δυσκολευτούν λόγω ρευστότητας οπότε είναι σίγουρο ότι αυτοί που θα κάνουν τα πάντα για να βρουν τα χρήματα προφανώς θα είναι οι πλέον φορολογικά ασυνείδητοι, ανήθικοι και ανυπόληπτοι.
(αλήθεια, μήπως να πείτε στις τράπεζες να δίνουν δάνεια περαίωσης; μήπως να εντάξετε την περαίωση στο ΤΕΜΠΕ ή στο ΕΣΠΑ;.. μόνο αυτό δεν έχουμε δει πια!)

Όλοι οι υπόλοιποι λόγω έλλειψης ρευστότητας, θέλουν δε θέλουν, δεν θα μπορέσουν να περαιώσουν.

Με λίγα λόγια;
  • Η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει ούτε το ½ (και πολλά λέω!) από αυτά που προϋπολογίζει.
  • Ταυτόχρονα ομολογεί ανικανότητα ελέγχου φοροφυγάδων και τους δίνει συγχωροχάρτι.
  • Δεν είναι δυνατόν να κάνει έλεγχο σε όλους όλους δεν πάνε για περαίωση.
  • Και τελικά, για άλλη μία φορά (πόσες είναι; έχασα το μέτρημα!) η κυβέρνηση θα πέσει έξω στον προγραμματισμό και στους υπολογισμούς της.
Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: