Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...

Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού (στην ΔΕΘ) δεν περιείχαν ίχνος αυτοκριτικής και για τις ευθύνες που φέρει η Κυβέρνησή του για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, μεταξύ άλλων:

Πρώτον , αναφέρονταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της , υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα.

Δεύτερον , έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, με άστοχες αναφορές σε «Τιτανικό», «απώλεια εθνικής κυριαρχίας» και χώρα με «εκτεταμένη διαφθορά» .

Τρίτον , άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένη στο προεκλογικό δόγμα «λεφτά υπάρχουν».

Το αναφέρει, άλλωστε, και ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Η Ελληνική Κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα» λέει ο κ. Τρισέ. Και συνεχίζει: «Εμείς, στην ΕΚΤ ήμασταν έντονοι και ξεκάθαροι στις προειδοποιήσεις μας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά.» (15 Μαΐου).

Έτσι, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα spreads εκτοξεύθηκαν (να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα άφησε στις 133 μονάδες βάσης, και μέχρι το Νοέμβριο ήταν στις 180 μονάδες βάσης).

Ακόμη και τότε, όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, εάν απορροφούσε μεγάλο μέρος ή όλο τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, που υπερκάλυπταν τις εκδόσεις ομολόγων και ετησίων γραμματίων μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Συνεπώς, ο δρόμος του «Μνημονίου» δεν ήταν μονόδρομος.

Είναι επιλογή της Κυβέρνησης.

Άρα, δική της είναι και η ευθύνη.


 Χρ. Σταϊκούρας
Aναπληρωτής υπεύθυνος 
του Τομέα Οικονομίας της Ν.Δ.
 

ΥΓ : Δεν ξέρω πως έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να περνάει τόσο εύκολα τα μέτρα και να φταίει πάντα η ΝΔ (αν όχι ο πρόεδρος προσωπικά!) αλλά τέτοιου τύπου ενημερώσεις πρέπει να γίνονται συχνότερα.
Νομίζω πάντως ότι, ως συνήθως, ήταν πολύ περιεκτική και δεν παρουσιάστηκε ως έπρεπε από τα ΜΜΕ.
Ίσως να ήταν καλύτερα αν η ίδια ενημέρωση είχε σπάσει σε 3-4 κομμάτια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: