Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ...


Δυσφορία πολιτών – κρίση δικομματισμού
Το Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ

 

Η δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και η κρίση του δικομματισμού αναδεικνύονται στο Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ που έγινε σε δείγμα 1.006 πολιτών, ενώ ενδεικτική του κλίματος δυσφορίας είναι η συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που συνεπάγεται ταυτόχρονα και την κοινωνική τους αποδυνάμωση.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Public Issue που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους ενώ στην ερώτηση «ποια θεωρούν καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα», το 65% απαντά «καμία από τις δύο», 25% απαντά «μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και 4% «μια κυβέρνηση ΝΔ».

Εξάλλου, το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 88% από την αντιπολίτευση. Το 34% ζητά πολυκομματικές κυβερνήσεις, το 20% αυτοδύναμες, το 17% ζητά οικουμενική κυβέρνηση, το 7% αναζητά νέα πρόσωπα και κόμματα και το 15% δεν έχει γνώμη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ιουλίου κανένα κόμμα δεν έχει θετικό ισοζύγιο στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει 38% θετικές γνώμες έναντι 59% αρνητικές, ο ΛΑΟΣ 31% θετικές και 65% αρνητικές, η ΝΔ 26% θετικές και 68% αρνητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% θετικές και 71% αρνητικές και τέλος το ΚΚΕ με μόλις 20% θετικές γνώμες (από 26% τον προηγούμενο μήνα) και 75% αρνητικές.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτος σε δημοτικότητα ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ακολουθούν κατά σειρά ο Αλέξης Τσίπρας και μετά η Αλέκα Παπαρήγα.

Τέλος, καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα αποτελεί η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας. Σε σχέση με την αποχή τον Οκτώβριο του 2009 (8,5%) τον Ιούλιο που διανύουμε φτάνει στο 35,5%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 18 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43% έναντι 25% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 6% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%, οι Οικολόγοι με 4% και για πρώτη φορά το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η «Δημοκρατική Αριστερά» κερδίζει το στοίχημα αφού συγκεντρώνει 3,5%.


Αν ισχύει αυτή η δημοσκόπηση...
Αν τα αποτελέσματα της έχουν, έστω και στο ελάχιστο, σχέση με την πραγματικότητα...
Αν όντως, μετά από όλα όσα γίνονται, συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με τέτοια διαφορά...

Τότε... και λίγα μας κάνουν!

Όσο για την ΝΔ και τον Σαμαρά...

Αν πρέπει για να ανεβάσει τα ποσοστά του :

να δεχτεί το άθλιο ν/σ για την ιθαγένεια...
να δεχθεί το όνειδος του μνημονίου..
να δεχθεί το ξεπούλημα του Αιγαίου και της Μακεδονίας...
να δεχθεί το έκτρωμα του Καλλικράτη...
κλπ

αν δηλαδή πρέπει να συμπλεύσει με ΠΑΣΟΚ, Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ...

Τότε δεν πειράζει. Ας μείνει απέξω.
Οι εκλογές θα δείξουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: