Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΕΙΔΗΣΗ Ή ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ;...

ΕΙΔΗΣΗ :

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου μεγάλης εμπορευσιμότητας ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών, για φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφορούσε ακίνητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Συνολικά εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Οι υπόχρεοι αυτοί κατέχουν στις συγκεκριμένες δύο περιοχές 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :

1)Πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη;

-Αν αφορούν φόρους εισοδήματος τότε σαφώς και η εφορία έχει απόλυτο δίκιο.
-Αν όμως αφορούν φόρους ακινήτων, φόρους κληρονομιών, έκτακτες εισφορές, κλπ. η κατοχή ακινήτων δεν σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά.

2)Πότε αποκτήθηκαν τα ακίνητα;

-Αν έχουν αποκτηθεί με αγορά τα τελευταία χρόνια και ενώ ο αγοραστής ήξερε ότι χρωστάει αυτά τα ποσά τότε σαφώς και η εφορία έχει απόλυτο δίκιο.
-Αν όμως έχουν αποκτηθεί με αγορά προ δεκαετιών την εποχή που ο αγοραστής είχε μεγάλα έσοδα για τα οποία έχει φορολογηθεί κανονικά ή έχουν αποκτηθεί από κληρονομιά αυτό δεν σημαίνει ότι ο οφειλέτης έχει την δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά.

3)Για τι είδους ακίνητα μιλάμε;

-Αν μιλάμε για ακίνητα τα οποία δίνουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους τότε σαφώς και η εφορία έχει απόλυτο δίκιο.
-Αν όμως μιλάμε για ακίνητα, πχ οικόπεδα, τα οποία ποτέ δεν έδωσαν κάποιο εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους αλλά κάποιος, συνήθως πρόγονός του, θεωρούσε καλή επένδυση την τοποθέτηση χρημάτων σε γη “που δεν χάνει την αξία της”, τότε η ποσότητα και η αξία των ακινήτων ουδεμία σχέση έχουν με την δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά που μπορεί να έχει αυτός ο ιδιοκτήτης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : 
 
Η ακίνητη περιουσία που έχει κάποιος στην κατοχή του δεν του δίνει αυτόματα την δυνατότητα να πληρώνει οποιοδήποτε ποσό σε μετρητά.

Αυτό που υπονοεί αυτός ο τεράστιος λαϊκισμός από πλευράς υπουργείου οικονομικών είναι ότι αφού έχεις ακίνητα μπορείς να πουλήσεις για να ξεχρεώσεις και να το επαναλαμβάνεις ταχτικά μέχρι να μην έχεις πια τι να πουλήσεις ή να μην έχεις πια ακίνητα για να σου φορολογήσω!

Αν λοιπόν κάποιος φοροδιαφεύγει συνειδητά και ηθελημένα, χρωστώντας ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει, καλά θα κάνει η εφορία να του πάρει ότι έχει και δεν έχει.

Αν όμως κάποιος “φοροδιαφεύγει” γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε φόρους που δεν έχουν άμεση σχέση με το εισόδημά του (μερικές φορές το ξεπερνούν!) τότε αλλάζει το πράγμα.

Δεν είναι λογικό ένα κράτος να ζητάει από έναν πολίτη την εκποίηση της περιουσίας των προγόνων του για να πληρώσει παράλογους φόρους όπως είναι οι φόροι απλής κατοχής.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: