Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΕΜΕΙΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ...

Ινστιτούτο CATO: "Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για τα Σκόπια"

"Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται την ΠΓΔΜ ενώ η ΗΠΑ πρέπει να παραιτηθεί της διεύρυνσης της Συμμαχίας με τις χώρες των Βαλκανίων". Αυτό συνέστησε στον Αμερικανό πρόεδρο Οbama, ο αντιπρόεδρος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυντικών Μελετών του μεγάλης επιρροής CATO Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, Τed Carpenter, στο πλαίσιο ομιλίας του με θέμα "Oι εντάσεις στα Βαλκάνια και το μέλλον του ΝΑΤΟ".
Κατά τον ίδιο, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι πολύ χειρότερη εκείνης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η αλβανική μειονότητα αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα στην ΠΓΔΜ. Αναλύοντας τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία κατά τους τελευταίους μήνες ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες όπλων, ο Carpenter είπε ότι αυτή είναι μόνον μια μικρή ποσότητα όπλων που εισέρχεται στο κράτος, με στόχο τη νέα αποσταθεροποίησή του. Εάν η ΠΓΔΜ καταστεί κάποτε μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται ο ίδιος, το επικίνδυνο αυτό εθνοτικό-αποσχιστικό πρόβλημα θα καταστεί άμεση απειλή για τη Συμμαχία. Εξάλλου, κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ, και δίχως να προστεθεί στη λίστα τους αυτό το πρόβλημα, αντιμετωπίζουν ήδη αρκετά προβλήματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Carpenter εκτιμά επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της ΠΓΔΜ, διότι η ηγεσία στα Σκόπια προκαλεί συνεχώς την Αθήνα και εφαρμόζει ατζέντα που δεν συμφωνεί διόλου με την εικόνα που η επίσημη Ουάσιγκτον προσπαθεί να προβάλει την ΠΓΔΜ. Πηγή

Aπειλή κατάρρευσης της ΠΓΔΜ
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη γείτονα δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη ΠΓΔΜ στην οριστική της διάσπαση σε ενδεχόμενη ένοπλη εξέγερση του αλβανικού στοιχείου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το ποσοστό ανεργίας στη ΠΓΔΜ ανήλθε στο 33,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ δεν αποκλείεται το πραγματικό ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσημες εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Αδιαλλαξίας (ECRI) όσο και του State Department καταγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την επιδεινούμενη κατάσταση στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ECRI αναδεικνύει τη βαθιά εθνοτική διαίρεση μεταξύ της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας και των λοιπών μειονοτήτων ενώ στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η πΓΔΜ αποτελεί "πηγή, κέντρο διακίνησης και χώρα προορισμού για το trafficking γυναικών και παιδιών, ειδικότερα με σκοπό την πορνεία και την καταναγκαστική εργασία", υποβαθμίζοντάς την στο Επίπεδο 2, στη κατηγορία των κρατών δηλαδή που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το οργανωμενο έγκλημα.
Τη περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την αυταρχική κυβέρνηση Gruevski για αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, για δημοκρατικό έλλειμμα, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα και για φίμωση της ελευθερίας του Τύπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Διασποράς, από τους 9.309 Βούλγαρους που ζουν στο εξωτερικό και ζήτησαν εντός του α΄εξαμήνου 2010 να λάβουν βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο, οι 7201 είναι πολίτες της πΓΔΜ, αριθμός τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο σχετικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι.
 
ΠΗΓΗ  strategy-geopolitics
 
Εμείς ευτυχώς δεν μασάμε.
Δεν δεχόμαστε την αμερικανική ... προπαγάνδα!
Δεν θα παίξουμε εμείς το παιχνίδι των Αμερικανών!
Εμείς και το κράτος αναγνωρίζουμε, και με τον πρόεδρό του συνομιλούμε διμερώς, και θα ονομάζουμε το κράτος "Μακεδονία".
Εμείς έχουμε ... κοινή λογική!

Δεν υπάρχουν σχόλια: